måndag 16 mars 2009

Snabb webb-tidsaxel

Istället för att skriva ut så mycket psykofarmaka så borde kanske det lokala konsum sälja vin? Ibland hjälper det i alla fall.
Två glas vin och en dragning av föreläsningen. Tappade tråden ganska många gåner. Det beror på att publiken som tvingar fram fokusering saknas och att stödanteckningar lyser med sin frånvaro. Bättre att glömma en tredjedel och lägga till en annan, oplanerad än att inte ha ögonkontakt och fritt svängrum.

Läste om digitala klyftor, genusskapande på kommersiella "klippdocks-sajter" och UNICEF-initiativ i Mocambique på resan hit. Texterna var lite gamla tyckte jag. Från oktober 2007. Men faktiskt; de höll bra. Kanske är det lätt att vara över-nojig när det gäller åldern på skrifter och diskussioner om nätanvändning. Perspektiven från 2003 är t ex inte desamma. Men jag tycker de är relevanta än i dag. Uppfattar diskussionsutveckling något i den här stilen:
Webben börjar bli känd och använd: Tapscott och andra är snabba med sina stora (kloka) ord om informationsflöden och möjlighet till maktförskjutningar.
Sedan, när webbanvändningen etablerats börjar forskare se och upptäcka hur alla möjliga stratifierande mekansimer kan övervinnas när vi samspelar genom sociala nätverksforum. Just nu har panikens och orons vågor fortsatt slå mot stranden trots ett par år på nacken. Men samtidigt talar man i realistisk ton om behovet av IT-kompetens. Observera att detta oftast inte har något med 2.0 att göra. Den världen är fortfarande en lekpark.

Inga kommentarer: