onsdag 18 mars 2009

”IKT i Barnehagen”- Kristin Læret

HIVE har, gjennom fagfordypningen "IKT i barnehagen, forsøkt å flytt fokus fra studentene til pedagogisk bruk av IKT i barnehagen. Studentene har i sine studier gjennomført prosjekter som de har videreført i praksisperiodene sine./.../

Föreläsaren Kristin Læret jobbar på høgskolen i Vestfold (med pedagogik) och radar upp exempel efter exempel på små barn som arbetar med datorer. Eget skapande och spel. Med hjälp kommer två-åringarna igång. På skärmen visar Kristin Læret hur små roliga figurer, med helt enfärgad bakgrund hoppar runt och ropar "fånga mig" för varje gång det lilla barnet lyckas klicka rätt dyker en ny rolig figur upp. För barnen kräver det koncentration och sedan kommer belöningen. Alla figurerna tillsammans på skärmen som visar att de är glada.

Det är nästan för enkelt och för roligt samt pedagogiskt på en gång. Små korta filmer där barnen har gjort lerfigurer och flyttat bit för bit. Ljud är också tillagt. Tänk att den här världen finns, så påtaglig och ändå så långt borta för oss på svenska förskolor och grundskolor..

På digital oppvekst hemsida har föreläsaren skrivit:

Vi har sett barn på 1-2 år jobbe med digitale bilder og tredimensjonale former, vi har sett 5-åringer lage lydfiler og animasjonsfilm, og vi har sett hvordan en gruppe studenter jobbet med IKT i barnehager i Nicaragura, sammen med barn som aldrig sett verken PC eller digitalt kamera før.

Vi som är där får se bilder från förskolan i Nicaragua, hur barnen arbetar med både kritor och kamera. Hur kan världen förändras undrar jag? UNICEFhar ju gjort någon insats med IKT för att förhindra våld. Men det här är som att man plötsligt accepterat att pedagogiken måste förändras.

Barnen på de norska förskolorna har t ex gjort memory, byggt collage på nätet och sedan printat ut det på tyg. Læret visar ett exempel. Barnen har tagit bilder och med collage fört samman ansikten. Under har de skrivit "systrar för alltid", bilden är tryckt på en t-shirt.

Ljud och bilder återkommer i alla exempel, barnen snappar upp det och de större äldkar att jobba med de svårare animationerna och kameran. De mindre jobbar med former. Fyrkanter och trianglar som sedan kan röra sig på skärmen och säga vad de är.

Många stora fantasifulla bilder har printats ut, på de medverkande förskolorna, och sedan laminerats (såklart <3).

Efter föreläsningen måste jag ställa frågan: När ni nu arbetar aktivt med IKT i lärarutbildningarna och kräver att de ska publicera sina resultat digitalt, känner ni att ni tar täten? Svaret är väl lite svävande men hon känner igen mitt påstående att svenska lärarutbildningar har fått kritik för sin dåliga IT-förankring.

Att Goodgames föreläsare sedan berättar att han hoppat av lärarutbildningen p g a denna brist är cirkeln väl sluten!

www-lu.hive.no Allt upplagt på Internet från de pedagogiska utbildningarna.


Inga kommentarer: