tisdag 17 mars 2009

Microsofts företrädare

Föreläsaren talar såklart till en början om Internet som en värld av möjligheter. Mycket aktörer med bra information finns naturligtvis här. Vi kan lära och möta människor.Men vi skall prata om de negativa sidorna!

Ondsint programvare måste vara fokus. De som finns mitt emellan i gränslandet där de kan utöva ondsint verksamhet kallas potentiellt ondsinte klickprogram. T ex det finns problemsidor som du utan att veta det kan råka utför det. Ingan skada på din dator men du förlorar ju t ex ekonomiskt. Trojanska hästar spionprogram virus/ormer, allvarlig ekonomisk phising, identitetstyveri, falsk e-post och spam är viktiga och uppmärksammas självklart av Microsoft. Pratar också om Script-kiddy som för spenning och kredibilitet på nätet Han har en webbsida där finns ett program som fjärrstyr din dator. Använder många datorer. Säljer tillgång till dem till kriminell verksamhet. T ex se till att webbplatser craschar. Mot regeringar. Dessa kallas t ex "teggere"/klottrare.

Stort problem att man inte updaterar och köper ny antivirus-programvara, i USA är det t ex bara 40% som gör det. (Ladar de ner gratis???)

Microsoft- representanten menar att för barn ska föräldrar ska kräva att de kollar vem som står bakom, vilka syften de har och lite grann om hur de fungerar. Annars får de för föräldrarna inte går med i det sociala forumet t ex.

Andra föreläsningspunkter av Microsoft:

*Fina e-post kommer i lådan och man laddar ner . "Server error detected"- meddelande mycket vanliga i Norje nu.

*Installera och kör extravaccin mot problemen.

*Avslutar med grundläggande råd om brandväggar och virusskydd.

*Microsoft fungerar ganska grejt.

*Byt alla dina lösenord på nätet vid minsta angrepp.

För mer info se www.digital.oppvekst.no och www.Microsoft.no/datasikkerhet

(För jag var inte särskilt intresserad av denna grundlektion.)Inga kommentarer: