fredag 13 mars 2009

Anna Troberg har koll

Som tur är har ingen föreslagit sådana elstängsel ute i verkligheten utanför internet. Dessvärre propageras det varje dag för sådana elstängsel ska byggas kors och tvärs i internets underbara värld. Man vill spärra, kontrollera, avlyssna och grilla de som inte snällt låter sig vallas som en skock får mellan stängslen. Och som alltid förs det naturligtvis “för vårt eget bästa”. Yeah, right!

Det här är faktiskt inte alls bra. Det är till exempel en katastrof för Kungliga Biblioteket (och säkerligen många andra institutioner som KB. De kommer på grund av IPRED att tvingas stänga ner sitt trådlösa nätverk som varje dag används av forskare och andra. Man befarar att man kommer att få återgå till kartotek och andra uråldriga arbetsmetoder. Det tycker inte kag låter som något som är speciellt bra för någon av oss. Man bygger inga kunskapssamhällen med kartotek.

*

På det rent privata planet innebär den här stängsel- och kontrollivern att allt du gör på nätet övervakas. Det spelar ingen roll om stora delar av kontrollen sker automatiskt, du är likförbannat övervakad. Allt du gör, allt du skriver, allt du tittar på kan registreras och vid behov användas mot dig. Glöm inte att FRA har en alldeles egen PUL i innerfickan. Så, visst, du kan till exempel dejta online, men om du gör det ska du vara medveten om att du mycket väl kan ha en trekant utan att vara medveten om det. Det tycker jag inte heller känns speciellt bra.

Därför upprepar jag vad jag sa i går: Alla ska ha tillgång till kunskapen och kulturen enligt allemansrätten. det ska gälla offline och online. Det är en förutsättning för att vi ska kunna ha en väl fungerande demokrati, för att vi ska kunna bygga det där kunskapssamhället som alla pratar om, för att vi ska kunna utvecklas som människor och berika mänskligheten.

Troberg


Inga kommentarer: