A library is a temple devoted to the antielist notion
Vaidhyanathan (s. 119)
Efter att ha övervunnit en långvarig biblioteksskräck kan något spännande hända: Vandringar bland hyllor välfyllda med olika kombinationer med bokstaven B som signum. Att gratislånandet av The anarchist in the library visade sig gå på 134 kronor p g a avgifter samlade för tre år sedan var ju en missräkning. Återigen älskas amazon och adlibris...
Siva Vaidhyanathans bok spänner över copyright, lagar och censur kring information och förklarar mycket pedagogiskt men för en bibliotekarie ändå intressant vad peer to peer kulturen betyder och kommer att betyda. Clashen mellan mail och sociala forum känns inte särskilt viktig. Ideologisk krigsföring ockuperar hjärnverksamheten när författaren går igenom skeendena när USA blivit en stat med alltmer övervakning och vilja att utreda och kartlägga människor, bland annat genom våra informationsflöden.
Men bredden är stor i anarkist-konservatism-öppenhet-utvecklingstankarna i boken. Även frågan om upplysnings-idealens förhållande till den utveckling vi nu ser med fler informationskanaler. Denna "sanningssägare" eller vad man skall kalla tradition vill hela tiden bromsa och be om eftertanke i kunskapssamhället, något som Vaidhyanathans inte ser som något definitivt bra eller dåligt (Ibid s 115).
Det är också intressant att läsa om det nuvarande biblioteket i Alexandria som under Mubaraks tid vid makten utvecklats till att omfatta massiva mängder digitaliserad information. Egypten, menar författaren, tar här ett stort steg för att ligga i framkanten bland staterna på informationsfältet. Men samtidigt beskrivs biblioteket, det nuvarande i Alexandria, som ett museum. En plats att spara men inte "a community meeting place that fosters social capital" (Ibid. s.117).
Vill vi bygga en god global framtid? Satsa på bibliotek. Vaidhyanathan uppmanar: Det ska finnas öppna dörrar, fri information, stöd spirituellt och ekonomiskt. Vilka hinder finns? Fidel Castros arrestering av bibliotekarier 2003 och Washingtons pågående säkerhetsarbete liksom de attacker som kommer från Hollywood mot public libraries (Ibid s. 119).
Vi har många gånger läst om dessa fantastiska 80-talister som hittar allt, som inte vill ha sorterad information. Är databasen död? Samtidigt oroar sig den aktuelle författaren för något helt annat, 80-talisterna finns liksom inte på kartan, istället diskuterar han stora ekonomiska intressen och digitaliseringar. Om biblioteken blir duktiga på att förse sina användare med elektronisk information och hittar bra system för att betala för tjänsterna. Då finns ändå orosmomentet att det kommersiella företag man arbetar med inte förlänger avtal, eller att biblioteket i sig får sänkta bidrag. Därmed kan all info vara utom räckhåll från en dag till en annan (s. 120)
Det finns dock drömmar och realistiska tankar om skapandet av det perfekta biblioteket. Mer om det i morgon.
God natt på åttonde mars... En bra dag med nya bekantskaper och ny förtroendepost.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar