onsdag 18 mars 2009

Nettverket Nisis

Just nu lyssnar jag på:

Professor Dr. Intellektualis S. Mushtaq fra KUN nettverket. Även med förhållande till NISIS.

/.../ kjører det praktiske foreldrekurset som omhandler teamet "Deg, Ditt barn og Internett". For mer informasjon om hva kurset går ut på henvises det tilI denne sesjonen tar man utgangspunkt i dette kurset og går gjennom den digitale hverdag med praktiske eksempler.

Visst är det praktiskt när man visar hur lätt man bli Manipulerad, ja manipulerad med stort M på nätet. Var annars?

Föredragshållaren säger att barnets säkerhet och integritet är fokus. I informationssamfundet är tre frågor kring detta avgörande:

*Fysisk säkerhet

*Psykisk säkerhet

*digital säkerhet

Allt är sammanknutet, även militären. Alla aktörer är en del av informationssamhället i dag. Varför är då informationssamhället så effektivt? Samfundet vi lever i dag kännetecknas av att det går fort. Kostnaderna för att sprida information är också mycket sänkt. Som jag förstår det talar föreläsningen om makt och information. Riskscenarion och en relativ sanning. Men sanningen ifrågasätts i förhållande till 1.0-resurser. Inte i den mer komplicerade verklighet vi lever i just nu.

Viktigaste faktorn i den här världen informationssamfundet är för oss är att ha det bra. Man vill använda medievärlden till att alla ska ha det bra när man som föredragshållaren arbetar med psykologi. Kommunikationen är avgörande:

Nu står två kvinnor och en man på scen. Mannen ska låtsas att han är blind och att han inte kan tala. Detta ska vara ett exempel på kommunikation och hur viktigt det är att data och information går mellan personer och grupper. Man kan sända vad som helst.

Ytterliggare exempel:

Påstående: Jorden är platt och andra historiska exempel bl a hur vatikanen ställt sig till olika påståenden:

Tycker ni det, vet ni det? Varför är den rund?

Vi vet det pga av akademiska studier, skola och föräldrar. Vi ska veta och inte bara tro. Det är viktigt med informationsförmedlingen. (Liksom tidigare föredrag har man inte intresse av 2.0-världens samarbete.)

Hur påverkningsbara är vi? Många politiker och allmänhet tror inte på evolutionen. Makthavarna bestämmer vad som är sant.

(Dett är verkligen viktig 1.0-kunskap. Men har vi inte redan den här kunskapen?)

Martinlutherking.org- en sida som nazister står bakom men den kommer högt på Google (no shit).(Samma exempel visade en föreläsare igår. Vilken litteratur läser de? Går på samma föreläsningar?)

Genom att läsa programmet på nytt fattar jag vad professorn som pratar vill förmedla:

hvis noen kan kontrollere dine tanker kan de også kontrollere dine handlinger. Med dette som utgangspunkt vil man vise med praktiske eksempler hvordan teknologien i informasjonssamfunnet kan benyttes til å kontrollere dine og/eller samfunnets handlinger og oppfatninger. Spørsmålet vil da være hvis du enkelt kan bli manipulert i informasjonssamfunnet, hvilket forsvar har da dine/våre barn som operer i det samme informasjonsnettverket? (Digital oppvekst).

Avslutningsvis: Barn är godtrogna och påverkningsbara. Ge barnen stöd stöd att se de olika påståendena som olika aktörer skickar ut. Menar föreläsaren.

Internet och andra medel är maktkanaler.

Inga kommentarer: