onsdag 25 mars 2009

Makt, aktörer, risker och sociala forum

Reklambranschen arbetar för att finna bra sätt att marknadsföra sig och nå unga på nätet. Sociala nätverksforums annonsörer och associates blir allt bättre på olika former av interagerande reklam som drar vår uppmärksamhet till sig. Att engagera sig i olika "brands" och aktiviteter kring ett företags produkter skall ge någonslags upplevelse av belöning och därmed förstärka varumärkenas status och förmedlande av känsla.

Finns det i dag någon annan arena där alla åldrar "utsätts" för så många budskap, customized efter deras egna profiler eller spår i forumens aktiviteter?

Kanske har det varit effektivt att skrika ut sitt budskap genom många olika kanaler. Den som syns mest och hörs bäst säljer mest. I dag vet vi alla att budskapen måste vara mycket mer sublimt utformande och på allvar interagera med potentiella kunder. Ibland genom synlig marknadsföring och tjänster, andra gånger genom betalda nätverkare som sprider goda rykten om nya produkter.

Var ska detta resonemang leda? Jo just nu pågår Ung 3.0 och jag hoppas därifrån få höra rapporter om arbete med ungas nätanvändning utifrån de ungas potentialer att vara egna aktörer, kreatörer och de som i främsta rummet har makt över sina nätliv. På de konferenser jag bevistat om unga har "riskerna" betytt vuxenvärlden i olika former samt ren kriminalitet. Är det inte dags att istället tala om de många aktörer som påverkar och sätter dagordningen på de digitala allmänningarna? Here comes everybody bjuder många bilder liksom mobilizing generation 2.0. Det finns vägar att välja hur vi vill påverka och samarbeta med unga kring 2.0. "Riskerna" är inte dataspelsberoende eller fula gubbar, den nya informationsvärldens mäktiga aktörer är de viktiga orosmomenten.

Hoppas 3.0 handlar om detta och inte obduktionsbilder eller pornografi.

Inga kommentarer: