tisdag 3 mars 2009

Bibliotekspris, Åke & ökad aktivitet

Åke Nygren har bidragit till bibliotekssverige i stort, därför är det kul att han får ära och 25 000 kr. Hans namn syns i många sammanhang (och kanske är det upp till oss andra att följa efter... Men först skall vi skaffa bra jobb och rätt kön). Anna-Stina som är buddy med Åke sitter i juryn och Svensk biblioteksförening basar över hela klabbet. Anar vi inavel i den här branschen, eller vad?

Vilket scenario stämmer:
*Biblioteksbranschen är för liten
*För få bibliotek och bibliotekarier är aktiva
*Intresseorganisationerna är inte tillräckligt duktiga att rekrytera brett
*Rätt kön i felkönsdominerad bransch ger väl mycket pluspoäng

Jag lutar åt att samtliga utom den första punkten stämmer i det debatt och arbetsklimat som råder nationellt i dag. Dock hade det ju ändå- med tanke på vårt viktiga arbete-behövts vara fler av oss.

2 kommentarer:

Anna-Stina Axelsson sa...

Hur ska jag tolka ditt inlägg? Som att Åke Nygren har fått pris för att han och jag är bekanta? Det tycker jag är en väldigt ledsam nedskrivning av Åkes insats, i så fall.

Apropå kön är det kvinnor som har fått priset i flera år de föregående åren.

Du har helt rätt i att för få är aktiva på den virtuella arenan. Men det förminskar inte Åkes insats. Det är självklart inte på grund av att jag sitter i juryn som han har fått priset(!).

Lina Z Y sa...

Jag skrev att ni var vänner med tanke på att biblioteksvärlden är en ankdamm. Jag förstår att det är många skäl till att han fått priset. Oavsett om kvinnor fått priset förut så ser jag ständigt hur män går före kvinnor i bib-sverige, framförallt på det digitala fältet.

Men om samma aktörer och personer rör i grytorna så har vi problem, det bör du hålla med om. Kanske är min fråga om bredare rekryteringsbas den bästa diskussionspunkten.

Nej jag gissar att Åke inte fick priset av dig. Men bibliotekssverige har ändå problem enligt ovanstående samt min bloggpost. Din och Åkes relation är väl bara ett tecken på detta?