onsdag 18 mars 2009

”Man blir ju skräckslagen”

Igår talade Per Hellqvist (blogg), en mycket trevlig person med stort intresse för alla infallsvinklar. Men hans egen känns inte riktigt bekväm:

Internet är ett fantastiskt hjälpemedel, men också ett laglöst land där brottsligheten fått blomma fritt i 15 år. Idag ökar IT-brottsligheten snabbare än omsättningen för kokainhandeln och prostitutionen tillsammans!/.../ För ditt barn kan Internet vara mycket farligara mark än du anar! E-mobbing, kränkningar och hot hör till vardagen. Barn och ungdomar lockas in i spel, blir sextrakkasserade, jagas av pedofiler och luras att visa sig på nakenbilder... Källa är åter Digital oppvekst hemsida.

I presentationen kallas han också en av Sveriges mest kända IT-specialister. Det ger mig en stark obehagskänsla. En trevlig person med ett ideologiskt snett fokus. Hur kan han vara "expert", hur får man titeln? Hellqvist valde mycket vanliga exempel. Det hade varit spännande att lyssna på föredrag av dessa "IT-experter" och jämföra vilka exempel de har och vilka eventuella myter de sprider sinsemellan. Detta att gå in på Snyggast och visa chatten där många erbjudanden, begärande och porr- prat florerar; när ska ni sluta med det (2004 var jag första gången på en sådan föreläsning med snyggast-chatt som exempel på hur nätet och unga tydligen funkar)? Det är bra att berätta att bilder säljs vidare till porrsajter men det övriga kan man låta va.

En riktig, onyanserad galenpanna som inte hade ngt att tillföra var också "insläppt": Foredragsholder Ola Ø. Hoel er pensjonert politimann/IKT-etterforsker med bakgrunn fra Datakrimsenteret.

Nu är Hellqvist ett under av korrekthet och lugn i jämförelse med Ola Ø. Hoel. Han ägnade hela sina 45 minuter åt att visa pornografi och prata om pedofili och liknande utan någon som helst slutsats eller analys. Han enda funktion var att skrämma folk som fan och han gjorde det t o m snäppet väre än Netscan. Rumpor med stringtrosor, bröst tryckta mot bussrutor etc. Denne man har besökt 150 skolor och pratat för eleverna. Det här gör mig lika upprörd som Netscans korståg i Sverige. (Nu är de ju inte ensamma om sin verksamhet, men eftersom jag studerat dem noga blir de mitt exempel, min symbol för denna verksamhet i Sverige.)

Det var efter Hoels föredrag som kommentarer av rädsla och upprördhet samlades kring fikat. Efter Hellqvist föredrag var de lugna- men beklämda och förvirrade. Hur skall de ställa sig till alla dessa "faror". För lösningarna; de lyser ju med sin frånvaro. Hoel pratade mycket om bilder som florerar för evigt. Han visade en amerikansk filmsnutt där en ung flicka går runt på kafé, skolgård och bio. Överallt får hon kommentarer av främlingar som använder hennes förnamn. Till slut frågar någon; när ska du lägga ut bilder med andra poser?

Sådana här tillspetsade och totalt osannolika scenarion sprids utan att någon protesterar. Vems ansvar? Rektorer som släpper in dem på skolorna, arrangörer av konferenser som denna.

Ingen blir dock klokare av att titta på våld och sex/porr-platser på nätet under 45 minuter av en farbror som hela tiden ställer sig bredvid, mitt i blickfånget och tycker att bilderna talar för sig själva. Det finns kartor så vi kan se vilket hus någon bor i... Ja, kanske är det så här långt polisen nått. Att inte ha en berättelse gör det omöjligt att genomföra en seriös föreläsning. Hoel står rakt upp och ner med det enda syftet att skrämma skiten ur folk som inte har nätkoll.

Ingen har väl missat att Per Hellkvist nyss var i Aftonbladet angående "svenska föräldrar har sämst nätkoll". Ja, frågan är om det är positivt eller negativt. Med den kunskapsnivå som råder får man kanske luta åt det senare. Låt barnen vara i fred...

Eller; jobba själv med de aktuella resurserna och tala med dina barn på ett initierat sätt. Under de här dagarna har sagts att man inte behöver veta ngt för att vara förälder och prata med sina barn om deras nätupplevelser. Sanningen är väl ungefär tvärtom: Du kan inte tala strategier, tyckande och umgänge utan att ha en förståelse för normer eller syften. Att inte kunna lämna en viktig situation i WoW är inte okej. Men att som vuxen i familjen sitta i nätpokerturnering är helt ok.

Nu sa Hellqvist det nu klassiska och väletablerade "hotet" om att lägga ut info: Arbetsgivare kollar dig via Facebook och Google. Därför började jag min föreläsning med att goggla mig själv inför publiken och se hur mycket där finns att hämta. Men inget märkligt och i vilket fall; arbetsgivare som inte fattar att man ska finnas på webben är dumma i huvudet. Om du kör någons namn i en kommersiell sökmotor och inte få ngn träff. Då ska du bli misstänksam...

Inga kommentarer: