fredag 13 mars 2009

Digitalt utanförskap blir fysiskt

Här kommer en fallbeskrivning från mina "studier". En flicka får skoluppgifter att hämta information på Internet. Bedöma dem och redovisa resultaten. Hennes vänner befinner sig på samma sociala nätverksforum och går in i de rummen för att chatta, prata om skolarbete, byta bilder och tankar.

Personen jag mött har ingen dator hemma. Hennes lärare uppmanar henne att stanna i skolan efter skoltid och använda en dator där, på fritids, bland de betydligt yngre barnen. Biblioteket finns ju också, där lånekortet ger 30 minuters tillgång till en dator/dag.

På rasterna fortsätter samtalen som förts på nätbaserade forum under gårdagens eftermiddag eller kväll. Ingen har begränsat umgängestiden till en halv timme eller gjort sina skolarbeten bland stojande småbarn

Digitalt utanförskap betyder i dag utanförskap på alla plan. Saknad av tillgång till mer än hälften av de rum som klasskompisar och vänner befinner sig i kan liknas vid att stänga dörren i ansiktet på någon och denna någon är ofta ett barn.

Arbetet med kunskapande är ett intressant område. Stöd och gemenskap lika så.

Fokus på vuxnas vanliga regleringar av nättillgången är också ett brett diskussionsområde som kan pågå i evighet. Men oftast förs dessa på ett kollektivt plan. Det handlar om vuxnas ovetande, separata och ofta annorlunda val av nätumgänge.

Kanske behöver vi nu ett starkt fokus på de barn som står utanför - oavsett skäl.

De flesta aktörer talar om mobbning. Det är modet för dagen, månaden och troligtvis året. Titta in på digital oppvekst hemsida och ämnena deltagarna skall tala om. Elaka bilder och ord. Anonyma hemsidor. Stulna identiteter. Hur stort är det här problemet? I relation till andra tunga förändringar för våra unga?

Utanför eller innanför. Det finns många som bara drabbas av fysisk mobbning- och det måste ju vara mycket bättre och annorlunda än e-mobbning (sarkasm).

Kanske skall jag ändra mitt upplägg så att det handlar om individer och inte bara kollektiv av barn och vuxna som står utanför den digitala världen eller lider av dess cyberbalkanization.

Inga kommentarer: