måndag 9 mars 2009

Initiativ är kul men nytänk och nutänk en förutsättning för att jobba med unga

Ett biblioteksprojekt i Lund för att nå ungdomar finns det en liten spalt i BBL nr 2 om. Kommunen samarbetar nu med stadsbiblioteket i Vilnius, ett projekt värt att följa. Det projekt man nyligen genomfört och kommer att fortsätt arbeta med efter nya färska pengar i projektet är Boken på rymmen där man arbetat med bl a fritidsgårdar.

Lotta Davidson-Bask får i artikeln presentera tanken med Boken på rymmen:

"Hela Lund ska fyllas med böcker"

Böckerna väntar på att bli "kidnappade" står det i projektbeskrivningen och det är ju ett bra sätt att bryta det konservativa tänkandet kring biblioteksverksamheten. Samtidigt kan man framföra samma kritik mot detta projektet som andra bok-förmedlares initiativ. Vad innebär det att vara bibliotekarie? Att kränga böcker? Eller att arbeta med olika medier och i ett föränderligt medielandskap befinna sig där de unga är, där de skapar kultur, skriver tillsammans och nätverkar kring angelägna ämnen.

I Simrishamn valde man åtminstone att kränga både böcker och CD-skivor, otroligt initiativrikt i dagens folkbiblioteks-Sverige?

Till Kulturrådet och lokala, kommunala nämnder får man väl ställa frågan: Varför hälla pengar över bok-förmedlar-Sverige som redan arbetar frenetiskt med just denna uppgift, med eller utan bidrag?


 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja men se där - det är inte ljusår mellan våra tankar även om vi ibland tar avstamp på lite olika platser och också landar lite olika. Det som mest slår mig är att vi kanske ser olika på tidsperspektiv och med vilken snabbhet förändringar kan och bör ske och i vilken ände man ska börja. Möjligen är jag aningen mer reformistisk i min läggning och du aningen mer otålig :-) Och det är väl helt ok? Kanske båda "krafterna" behövs?

Lina Z Y sa...

Lunds initiativ är ju inte dåligt... Bara detta att de går runt i gamla galoscher och jag har så svårt att förstå varför. Pengar finns, goda krafter lika så...