fredag 25 april 2008

Starka ord i debatten om 2.0. Evangelism och vardag.

Tim O´Reilly blir vi aldrig av med (och det är väl okej)... Tyvärr fortsätter man dock att sätta hans namn, webb 2.0-begreppet och "modeord" i samma mening. I dagens IDG kallas O´Reilly bland annat för evangelist. Honom som person behöver man ju knappast ta i försvar men däremot själva behandlingen av web 2.0-begreppet. Antingen betyder det en Eniro-tjänst som du uppdaterar själv eller så är det värsta flummeriet där sanning och osanning blir lika mycket värt och pöbeln tar över publicisternas jobb.

Vad gäller den nämnda artikeln så hakar den väl på tanken att 2.0 är ett modeord. Snart kommer vi prata om den semantiska webben eller 3.0 istället.

Men bakom hypade tillställningar, välfinansierade företag som gör storkovan på kollaborativt arbete och föreläsare/konsulter som ömsom lovar guld och gröna skogar och ömsom hotar om milleniekrasch, cyberterrorister och pedofiler så finns det viktiga frågor om de möjliga samhällsförändringarna i webb 2.0 - eran.

Lyssna på Gina Bianchini som grundat Ning:
"ultimately, what really motivates people to be involved in social networking and social media is giving people freedom, giving people choice, giving people the ability to meet and connect with people they would never otherwise meet" (s 47 i web 2.0 heroes).

Så strunta i det uppskruvade tonläget och kolla här och nu - vad kan vi göra med 2.0-verktyg i skolan eller på biblioteken? Religion och evangelism eller inte. Vår verklighet har förändrats.

Inga kommentarer: