tisdag 10 februari 2009

Bibliotekarier- vill ni också rycka ut till nödställda?

Tvärsöver gången sitter någon som pratar i mobil om att han inte hittar i (f d) rixlex. Han frågar mobilvännen om det går att maila honom den eftersökta texten. Jag vill springa tvärs över gången, sätta mig bredvid och visa hur man gör, hur basen är uppbygd och hur man söker i den. Men naturligtvis håller jag käft. Varför är inte bibliotekarier databasernas gudar?

Tänk om konduktören hade ropat ut; finns det en bibliotekarie på tåget? När min morsa hade skurit sig och fått blodförgiftning ropade de ju ut om det fanns ngn läkare.

Gratis lätthanterliga datorer och praktiska väskor till alla bibliotekarier- staten kan väl stå för kostnaden som satsning på ett verkligt uppkopplat, konkurrenskraftigt folk. Därmed skulle vi i alla situationer kunna erbjuda hjälp. Snacka om PR för bibliotekarier och bibliotek. Något för Svensk biblioteksförening att begära vid nästa reklamkampanj?

4 kommentarer:

anna-stina sa...

Det där med bibliotekarier som ambulerande informationsspecialister ute i verkligheten är en idé som funnits i flera kampanjer, men som det tyvärr har varit svårt att få folk till. Dvs bibliotekarier som är villiga att ställa sig ute på gator och torg. Hur lyckas man motivera folk till att vilja...? hmm...

Lina Z Y sa...

Bra att idéerna diskuterats! Jättekul.

Thomas Tvivlaren sa...

Bra skrivet! Jag har ett tag funderat kring just det du skriver och kommit fram till att bibliotekarierna borde ha en mycket viktig roll i vårt samhälle då deras roll som informationsambassadörer och -specialister är en folkbildningsfaktor.

Pia M-K sa...

Jag känner snarare "vem skulle inte vilja jobba på detta sätt"! Även om idén varit uppe tidigare kanske det är som så att tiden nu är mer mogen? Och att folk vågar mer förhoppningsvis. (jodå, erkänner, jag kan nog räkna upp ett antal som INTE skulle vilja...) (men också de som verkligen VILL)

Suverän idé att uppgradera senaste kampanjen från Biblioteksföreningen i denna riktning. Kan man inte börja med att köra endagskampanjer och på så sätt låta folk känna sig för i denna nästan nya roll - instant informationsspecialist/ambulerande bibliotekarie