tisdag 3 februari 2009

Aktuella priser till orden

Liksom förra året tuggar jag på naglarna inför Sveriges radios romanpris. Varför detta pris engagerar bör bero på dels de bra samtal i juryn om böckerna som sänds inför beslutet. Radiokanalen, P1, gör väl sitt till. Har man haft dess program om blommor, mat och politik i bakgrunden hela livet blir de en auktoritet man frivilligt eller ofrivilligt lystrar till.

Till skillnad från Bloggpriserna, vilka var ganska fantasilösa, det finns betydligt mer uppskruvade och skarpa bloggar med härliga ord än de nominerade. Fler genrer borde också vara en självklarhet. Hur kunde tonårsmorsa vinna? Så mycket bladder sida upp och sida ner. I genren politik är det väl skandal att Ali Esbati inte ingick... Och var finns författarbloggarna? Fildelningsbloggarna? De alternativa bloggarna? Hur kan all kultur buntas ihop i en kategori? Traditionalism-Sverige i form av Aftonbladet borde inte vara värd för eventet. Starta en utmanare. Nu! Kanske med Svensk biblioteksförening som arangör.

Jag skulle gett ett pris till Rosetta Sten/Anna Troberg.

Det finns i Sveriges radios romanpris alltid någon som engagerar särskilt. I år är det Agneta Klingspor, tätt följd av Marjaneh Bakhtiari.

2 kommentarer:

Ann Lagerström sa...

Hej Lina - vi på tidningen ViLÄSER, www.vilaser.se, håller med och därför utlyser vi genast FÖRFATTARBLOGGPRISET!
Ann Lagerström

Lina Z Y sa...

Fy fan va kul! Oj va lycklig jag blir! Heja heja.