fredag 6 februari 2009

"Biblioteklaboratoriet", Ståsted 2.0


Bib-laboratoriet är ett spännande initiativ med den nationella ABM-utvecklingen och Oslo universitet som ansvariga upphovsmän. Nils Pharo berättar om detta stora projekt.

Kärna i verksamheten: Nya och bättre tjänster för flertalet. Samlat netverk för oss som är intresserade av bibliotek och teknologi, förbereda tjänster för "publikum".

Man skapar
*Miljö för diskussion
*Initiering av ny biblioteksdata, katalog, brukardata
*Etablere et nettsted som skall fungera som mötesplats
*Workshops
*Utveckla prototyper
*Samla skapa nätverk
*Tankesmedja
*Marknadsföring av verksamheten på nätet.

webbplatsen för laboratoriet kan man hitta resurscenter med blogg, wiki (här finns förklaringar, tips och mycket mer) etc. Här skapar man också workshops (mycket spännande, använd denna- utöka samarbetet mellan oss 2.0-folk i Sverige och detta laboratorie. Vi har nog saker att bidra med, och framför allt; detta är så stort, omfattande, falkblick. Det behöver vi. Sammarbete finns med Stockholms stadsbibliotek och Århus. Men det måste ju vara möjligt att mindre aktörer som behöver detta också kan vara med på tåget?)

I workshops har man nu tittat på
*svagheter i befintliga bibliotekssystem, datadelning för framtiden, Protokoll: SRU, OAI/PMH, samsök.
*Även biblioteksverksamheten i Second life.
*Datasammensmelting genom mashups, ökning av innehållet i de digitala allmänningarna (ur biblioteksperspektiv naturligtvis).
*Nya gränssnitt.
*Prototyp för öppen plattform och samling av metadata och bibliografisk data. Viktigt för att få samman musik, bild, text etc. Nuläget är det ju även väldigt olika kvalité på indexeringen.

(Tänk på hur mycket ABM-material som är digitaliserat men inte klassificerat, taggat, indexerat. Detta borde vara en stor fråga. Sökbarheten för bilder är ju eftersatt. Hur kan man t ex använda flick.r???)

Pharo betonar att de behöver jobba med att webb 1.0 fungerar bättre. Det är eftersatt trots att det är normen. Universell bibliografisk kontroll kräver god datadelning! Det saknas även ett välfungerande auktoritetsregister.

Bibliografisk data måste släppas fri! Var noga med lokalhistoriskt material, Pusha på bibliotekssystemsleverantörerna och våra företrädare och intresseorganisationer.

(Flertalet blickar och analyser är bra! För oss betyder det att inte okritiskt importera massproducerade poster från btj, att inte bidra till taggning av nätresurser... Att aldrig mer skapa boktips.net-tjänster där vi har några proffsbibliotekarier (som många gånger inte ens skriver bra) lägger upp recensioner. Detta 1.0-initiativ är sorgligt... Tillsammans, påverkningsbart och möjligt att dela är ett måste.)

Inga kommentarer: