torsdag 5 februari 2009

Normal eller annorlunda biblioteksverksamhet i exploderande IKT-värld

De senaste tre decennierna har bokutlåningen på svenska bibliotek minskat drastiskt. Sedan 1980 har antalet utlåningar minskat med 19 miljoner. Och den negativa trenden tycks accelerera, bara de senaste fem åren har utlåningen gått ned med 7,6 miljoner /.../

Ett enkelt exempel på hur biblioteken skulle tjäna på ökad samordning är abonnemanget på Nationalencyklopedin på nätet. Ett litet bibliotek har inte råd att betala en egen licens, men skulle alla bibliotek i landet gå ihop om licenserna skulle kostnaden pressas ner.

Skriver Folkbladet

Niklas Lindberg talar om filialer, skolbibliotek och minskade biblioteksbesök för barn. Men han hänger med i det tråkiga, slöa (?) sättet att resonera. Huruvida folk klarar sin bokförsörjning själva eller behöver bibliotek.... Att utlåningsstatistik faktiskt är den parameter vi skall lita till trots att vi kan arbeta hela dagar utan böcker.

De gränsöverskridande frågorna kring medier, läsande och estetik lyser med sin frånvaro. Vore roligt att se svensk biblioteksförening marknadsföra de fantastiska krafter inom biblioteksverksamheten som just nu gör våra tjänster tusen gånger bättre och roligare. Vi som involverar flera, demokratiserar informationstillgången och skapar tillsammans med våra användare.

Joakim Hansson talar dock i artikeln om biblioteken sociala närvaro på nätet och kulturrådsrepresentanten Mats Hansson pekar på användningen av bibliotekens webbplatser.

Allt detta är så klart Lindberg uppdaterad kring, det måste vara en självklar slutsats när man sitter mitt i biblioteksnätet. Men varför väljer han då inte att komplicera bilden av biblioteksverksamheten och förklara varför vi är framtiden. Visst kan det låta överdrivet och bombastiskt. Men jag kan inte komma på någon offentlig verksamhet som befinner sig inför så fantastiska förändringsmöjligheter som vi gör just nu.

Här i Norge skakar konferensdeltagarna på huvudet åt Bromölla-exemplet och de andra kommuners förbud jag diskuterar. De menar också att den norska biblioteksföreningen hade agerat om det som hände "oss" hade hänt i Norge. Hoppas de har rätt. En biblioteksförening som tiger kring censur och kringskuren biblioteksverksamhet är inte mycket till representant för en demokratisk institution som vår.

I artikeln skriver man om nätet etc under "Annorlunda verksamhet". Är inte det problemet i ett nötskal? Vi som utvecklar nya tjänster och skaffar större kontaktytor och bättre service till det samhälle vi skall serva: Vi är annorlunda. Ni som delar ut böcker är normala... Hur det nu är möjligt i ett informations och kunskapssamhälle.5 kommentarer:

Niclas Lindberg sa...

Hej hej.....Lina tycker att jag pratar för lite om det "nya" (hur nytt det nu är ur ett biblioteksverksamhetsparpektiv att sköta sin uppgifter på ett annat sätt med stöd av modern teknik?) Jag för min del tycker att bl a Lina talar på tok för lite om t ex det faktum att klyftorna mellan olika socioekonomiska grupper har blivit större när det gäller biblioteksbesök, läsning och internetanvändning och att barns biblioteksanvändning i Sverige minskat mer än i andra jämförbara länder. Vad tycker du att lösningen på dessa bekymmer är?

Lina Z Y sa...

Socioekonomiska grupper, inkludering, communitytänkande, kamp mot sociala klyftor: Detta är 2.0. OBS: 2.0 är inte teknik. Jag är inte IT-tekniker, allt jag gör kommer ur mitt bibliotekarieengagemang.

Nu är ju inte 2.0 nytt längre; det är gammalt.

Lösningen på de ökade digitala klyftorna, den minskande läsning etc är fler och starkare folkbibliotek med mer nätnärvaro och bättre uppdaterade bibliotekarier!

De som läst min blogg en längre tid och besökt mina föreläsningar vet att jag har djupa kunskaper om social exkludering p g a psykisk ohälsa, funktionshinder, socialgrupp etc. Digitala klyftor, språkförståelse etc går hand i hand och jag har aldrig uteslutit det här perspektivet ur mina föreläsningar.
Om att överbrygga socioeknomoiska klyftor genom kontakt med samhället:
http://okuvligbibliotekarie.blogspot.com/2009/02/manga-visioner-mots-antirasism-socialt.html

Min föreläsning i dag och den följande paneldebatten där jag deltog var en folkbildningsdebatt och demokrati-föreläsning.

Social inkludering får vi inte genom fler bokprat. Amen.

Niclas Lindberg sa...

Hej Lina jag har aldrig ifrågasatt att 2.0 innehåller dessa delar men 2.0 är inte lösningen på alla problem. Lika lite som bokprat är det (som jag f ö inte pratat ett ord om)

Lina Z Y sa...

Okej. Då är vi överens. Hoppas vi ses.

Anonym sa...

168MOTEL,臻愛,依蝶,東楓,桂林,水漾,開漳聖王廟,天池檜谷,長青祠,仙溪,不老溫泉,城隍廟,皮影戲,荖濃溪,觀音山,中山公園,壽天宮,寶來溫泉,石洞溫泉,月世界,太陽谷,大世界,靖王墓,橋頭糖廠,大瀑布,大鬼湖,小鬼湖內門,南海紫竹寺,錫安山,雞冠山,新養女湖,旗山老街,文物館,運動公園,穎達生態農場,歷史展示區,鵝鑾鼻,高爾夫球場,保力林場,四重溪,森林遊樂區,台鳳高爾夫球,蛤板灣沙灘,沙馬基島,社頂自然公園,八大森林樂園,佳樂水,龍鑾潭,白水泉瀑布,曹公祠,竹林,岩玄華山文化院,桃源溫泉,鳳儀書院,世紀大峽谷,海洋生物館,森林遊樂區,關山落日,南灣海水浴場,後壁湖,烏石鼻海岸線,海灣風景區,國家步道,阿里史冷泉,頭城老街,澳花瀑布,石觀音寺,大溪漁港,東澳灣,溫泉公園