torsdag 12 februari 2009

Bibliotek med utsikt i våra hjärtan

Biblioteket - ett rum med utsikt : det virtuella biblioteksrummet, 28 april 2009En allt större del av bibliotekens besök sker i det virtuella biblioteksrummet. Till exempel hade Stockholms stadsbibliotek under 2008 4,8 milj fysiska besök. Men biblioteket hade också drygt 3 milj besök på sin webbplats, där människor utförde biblioteksärenden, betygsatte böcker eller skrev något.
Planeringen Anna-Stina gör för Biblioteket- ett rum med utsikt lovar mycket inspiration och diskussion om virtuellt och fysiskt i samverkan. Hoppas många kan delta!
Att jämföra 4,8 miljoner fysiska besök och 3 miljoner besök på webbplatsen tydliggör hur vi kan öka vårt upptagningsområde och vår service. Kanske även till de grupper som har långt till biblioteken eller är marginaliserade av sociala skäl.
Jämförelsen visar också hur felprioriterat det är att lägga allt krut på det fysiska biblioteket och sen låta någon isolerad person göra lite ditt och datt med hemsidan. (Stockholm fungerar säkert bättre.) Små och medelstora kommuner har stora bekymmer när de inte omprioriterar- märker ni det själva? På min senaste arbetsplats talades det mycket om att uppgradera men ingenting hände. Processen måste ha sin gång och medarbetarna invaggas i de viktiga cyber-visionerna. Rätt eller fel? Det kommer vi inte finna ett enkelt svar på men i nuläget; när situationen är så alarmerande måste cheferna ta ansvar och våga utmana sina anställda. Hur kommer det annars se ut om ett eller tio år? Då är vår situation långt värre, tyngre och svårare att vrida runt det där kvartsvarvet som vi så väl behöver.
Själv kommer jag att delta på den aktuella konferensen och tala om mitt begrepp Atombibliotek. Det innebär att jag vill att vi alla ska vara en informations eller biblioteksgerilla med uppsökande verksamhet som vår hjärtefråga.
Lite utanför ämnet vill jag också skicka en uppmaning om att arbeta med vår självbild inåt i organisationerna samtidigt som vi formulerar oss bättre utåt. Därmed kommer det bli lättare att stärka det s k varumärket folkbibliotek. Vi är många, vi är coola, vi är kompetenta och intresserade av våra användare! Hoppas det syns och hörs!

3 kommentarer:

Elisabeth sa...

Underbart tänk att ha ett eget begrepp! Å håller med dig!

Lina Z Y sa...

Ja. Fast jag funderar över huruvida andra tänkt samma sak (klart ngn har) och gett det bättre namn. Har letat och letat i akademiska tidskrifter etc, får väl se om jag hittar ngt.

anna-stina sa...

Jag tror och hoppas att det blir en bra dag! Hoppas snart kunna skicka ut det fullständiga programmet. Kul att du ska komma till vårt området också, Lina!