fredag 6 februari 2009

"Bibliotek utan gränser" ståsted 2.0

Om föredraget Bibliotek utan gränser, Helene Svihus, Stavanger bibliotek

Helene Svihus från Stavanger bibliotek har arbetat efter devisen att 2.0-verktygen måste arbetas in i organisationen och medarbetarnas vardag innan man börjar arbeta utåt användarna. Sölvberget, stavanger Digitalt bibliotek http har startat vad de kallar en "skrankewiki " där alla viktiga dokument, råd och händelser samlas snyggt enligt god struktur. Ett par tydliga klick till varje del snarare än kögligt intranät med mapp på mapp på mapp.

Den wiki Stavanger har är så självklar och bygd på pbwiki, busenkelt verktyg. Ändå är föredraget intressant för hur många bibliotek jobbar så här istället för att stänga in sig i oanvändarvänliga system? Wikin är inte sökbar samt i vissa delar låst, så därför är det tryggt för personalen att göra kommentarer om verksamheten som den avlösande bibliotekarien på golvet behöver.

Spontant tänker jag att det var själva fan att inte fler använder de här tjänsterna och slutar fylla mailboxarna vilka är ett stort stressmoment för många. Där samlas högt och lågt om verksamheten blandat med råd om hur man tar hand om folk med stroke eller skämt om Kinesers dåliga engelskakunskaper under OS (rasism). Kedjebrev borde vara totalförbjudna i kommunal mail... Trots att jag är emot förbud generellt sätt, ha ha. Men här handlar det om arbetsbörda. Lägg upp en blogg eller en wiki med det du vill skoja om med dina kollegor, därmed kan man ta del av det efter tidstillgänglighet.

Stavanger har också med mycket goda resultat integrerat Librarything med katalogen Biblioteket har bidragit med 139370 individuella poster till LT. Deras bestånd är till 31% även taggat av andra användare på LT och därför ges brukarna omfattande kunskapsorganisatorisk vägledning.

Stavanger har fyra biblioteksbloggar http://stavanger-bibliotek.no/blogg/ som de olika avdelningarna i hög grad styr. Bibliotekarierna har också efter tycke och smak valt bloggtjänst och det är inget problem för kommunen att alla sidorna är individualistiska. Fritt tänkande! Kolla in bloggarna; serieblogg och spelblogg.

Här kan man t ex läsa:

Lørdag 8. november fra klokka 12 sparker vi igang spillhjørnet på Stavanger bibliotek. Vi tar frem vår Nintendo Wii på Kiellandrommet og inviterer alle til å prøve! Bowling, tennis og gokart-racing er bare deler av programmet.

10 000 har hittills besökt som varit inne på bokbloggen som skapades i maj 2008.

Framöver ska bloggposterna kopplas till katalogposterna eftersom de innehåller bra recensioner.

I övrigt har man klart bra SMS-tjänster för förnyelse av lån etc.

Heja Stavanger!

5 kommentarer:

MatsN sa...

Väldigt bra jobb de gör med sina bloggar. En sak jag från min spelhorisont blev lite förvirrad över är hur det står till med utlåningsrättigheter i Norge. Min kollega hörde från Drammen-folket att de var olyckliga över att det inte finns några rättigheter för konsolspel i Norge utan bara för PC.

Det verkar ju inte vara några problem i Stavanger. De lånar t.om. ut Mario Kart ser jag vilket är omöjligt här i Sverige och i Danmark.

Måste undersökas :)

/Mats

Lina Z Y sa...

Ja, jag kan ju försöka tala med föreläsaren eller ngn annan här om reglerna. I så fall skriver jag mer om det.

Tack för inlägget, det var viktigt.

Helge Risvand sa...

Her på Stavanger bibliotek låner vi ut dataspill kun til bruk i biblioteket. Vi har ikke lov til å ha dataspill til hjemlån.

Mollis sa...

Så kul att du uppmärksamma Stavanger bibliotek! Helene är otroligt duktig!
Det är härligt att arbeta på ett bibliotek där ledelsen gillar utmaningar! Med vänlig hälsning Emma Molldius ( Som startat http://bibliotekareneanbefaler.blogspot.com/) Ps, din blogg är väldigt inspirerande!

Lina Z Y sa...

Ja de verkar väldigt duktiga. DEt var så roligt på konferensen- att träffa dessa människor med vilja och hjärta.