onsdag 11 februari 2009

Jag är en pirat- nätet åt alla
I dag blev jag medlem i Piratpartiet. Samtidigt är jag medlem i Miljöpartiet så de kommer nog bli sura. Varför är det så trögt i partipolitiken? Varför skall flera medlemsskap ses som grund för dolda avsikter?

Jag stödjer Piratpartiets idéer och vill att deras kunskap skall spridas. Tyvärr är jag tveksam till dem i Europaparlamentet etersom jag är anarkist-socialist i min själ och undrar hur pp skulle agera i en massa frågor som feminism, miljö och ekonomi. Däremot ser jag inget annat parti som tar frågorna om digital frihet och integritet på stort allvar. Det är faktiskt ödesfrågor.
På samma sätt resonerade jag kring uppbyggnaden av feministiskt initiativ (som har kongress i helgen). Ett feministiskt parti skulle kunna sätta press på frågor om kvinnors och barns rättigheter, frihet, jämställdhet, antidiskriminering och rätt till integritet.
Feministiskt initiativ är dock ännu inte vad jag hoppats- men vem vet, kanske når det dithän framöver?
Vad vill jag då med min ambivalenta anslutning till Piratpartiet? Ja, jag lobbar ju redan för samma sak som de står för men jag vill också delta i en internationalisering av de här frågorna. Speciellt passar informationsflödena mellan syd och nord in i analysen liksom digitala klyftor inom Sverige och i vår omvärld.
Frågan är vad det blir av en fildelningsvänlig bibliotekarie som ifrågasätter upphovsrätten- i dagens förpackning. Att skydda verk och begränsa deras spridning hör ju till vårt arbete och ibland känns det som att immaterialrätten ätit sig ända in i våra hjärtan.

16 kommentarer:

Leo sa...

Piratpartiet har inga som helst problem med andra medlemskap.

Välkommen!

Lina Z Y sa...

Open minded!

Anonym sa...

faktiskt tycka fler än en sak samtidigt, och du tycker ju många bra saker.

Välkommen!

Anonym sa...

"Man kan ju ..." skulle det stå.

Mika sa...

Tja - skrev om just bibliotekstanken och PP när vi startade partiet. Du kanske finner det intressant som bibliotekarie. Själv skulle jag nog varit miljöpartist om jag inte var fokuserad i de här frågorna just nu. Varmt välkommen!

Här har du länken, hoppas du finner resonemanget intressant, fildelning v.s. bibliotek: http://etc.se/veckans_ledare/137/kulturen-maste-vara-fri

Anonym sa...

Välkommen! /En nästan lika ny medlem

Anonym sa...

Vad är en pirats åsikt om mp3-formatet?

Rick Falkvinge (pp) sa...

Hjärtligt välkommen (som jag också skickade SMS om!)

Lina Z Y sa...

Tack Rick, jag blev mycket positivt överraskad.
Jakob: en pirat kan väl inte ha en åsikt om mp3-formatet? Det är väl tillämpning och nytta som ska styra hur vi bedömer olika format. I biblioteksvärlden är mp3-formatet pinsamt lite använt liksom i bokbranschen.

Hej Mikael!
Tack för länken Mika.

Tack för välkomnandet Calandrella!

Anonym sa...

Visst kan man ha en åsikt om mp3-formatet. Är man för fri kunskap, och emot patent borde man rimligtvis vara emot användandet av patentskyddad teknik. Det finns alternativ: http://en.wikipedia.org/wiki/Ogg

Lina Z Y sa...

Ja jag menar inte att det är okomplicerat. Jag menar bara att utvecklingen från otympliga CD-skivor i massor till mp3 är det minsta man kan önska sig i utveckling av bibliotek och bokbransch.

Thomas Tvivlaren sa...

@Lina Z Y: Aaar...eller välkommen som "vanligt folk" brukar säga! *bara den som är riktigt vuxen vågar anamma prepubertalt beteende*

För övrigt funderar jag också på att bli multipolitisk i mina partisympatier (jag är ju redan det i mina åsikter). Får se hur jag löser det och om det blir mer än en tanke.

@Jakob: Jag är den förste att förespråka öppna standarder och format men det blir ett problem när standarden är så gruvligt etablerad som ex. MP3. Samtidigt får man ju ha i åtanke Piratpartiets (visst är det versal initial som gäller numera?) syn på patent som ett komplement till detta.

Lina Z Y sa...

Jag vet faktiskt inte vad prepubertalt beteende betyder.

Thomas Tvivlaren sa...

Det var mest en flirt med våra belackare som stundom sammanfattar sin kritik av Piratpartiet med "finniga tonåringar (som vill ha allt gratis)", som eventuellt anser sig få vatten på sin kran av hälsningsfrasen "aaar". :)

Thomas Tvivlaren sa...

"Kvarn"...inte "kran".

Lina Z Y sa...

Alla pirater och ickepirater. Jag hoppas på fortsatta diskussioner på allas våra bloggar.