fredag 6 februari 2009

Biblioteksperspektiv i fildelningsdebatt, SR


Nya Vågen i Sveriges radio kommer på tisdag den 10/2 att ha en debatt och reportage om fildelning, Piratebay (med utgångspunkt i rättegången), bokförlagsbranschen och folkbiblioteken.


Jag, den okuvliga bibliotekarien, kommer att representera biblioteksfolket. Dock har jag nog mer extrema åsikter än genomsnittsbibliotekspersonligheterna. Därför kommer jag balansera mellan egna ståndpunkter grundade i biblioteks och informationsteori samt "fakta" om den verklighet vi står inför. Jag kommer antagligen även ta in piratpartiet och piratrörelsens argumentation och koppla den till vår verklighet i biblioteks och kulturbranschen. (Får se hur mycket jag hinner med så klart.)


Känn er fria att höra av er med tips och önskemål inför debatten/samtalet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fildelning går inte att stoppa utan att inför övervakning. Därför bör det som idag är illegal fildelning bli legalt.

Företag måste anpassa sig efter den rådande samhällssituationen. Nu existerar fildelning som en del av samhällssituationen. Det är inte upp till oss att hitta på affärsmetoder åt dem.

Varför ska just kulturindustrin kunna förbjuda folk från att använda det de köpt på det sätt de önskar? En biltillverkare kan inte förbjuda folk från att tillverka en likadan bil.

MatsN sa...

Skall på inga villkor missas.
/Mats

Lina Z Y sa...

Tack för era kommentarer. Calandrellas liknelse är viktig. Även detta med att vi skall lösa de kommersiella bloagens dilemma när de vill hålla fast vid förbisprungen teknik.

MatsN: Jag får vara jäkligt bra då...