måndag 19 maj 2008

Konservatism om Internet och arbetsmoral

Saxat från dagens IDG, Privatsajter filtreras bort:

– Vi har en automatisk rutin som slår larm och varnar om någon anställd beter sig olämpligt, säger Anna Sundblad.Swedbanks filter tar bort sajter som är direkt olämpliga men även till exempel Facebook är blockerat.

Artikeln handlar om att företag spärrar "kända tidsfördriv" (!) som t ex communitys. (Ni har väl inga dagstidningar eller veckotidningar på jobbet? Ingen skönlitteratur eller papper och penna? Telefoner? Toaletter? Kanske borde fler återinföra reglerade toalettbesök på arbetstid!)

Återigen är vi tillbaka i det svartvita tänkandet. Information inhämtas inte genom socialt nätverkande och företagen skall kontrollera, reglera och filtrera nätet.

Hoppas anställda protesterar! Arbetsmoral och aktivitet på jobbet har ju knappast ngt med nätet att göra. Filtrering är censur. Om jag läser en bok eller fikar tre timmar. Är det stöld från arbetsgivaren? Surfande är mätbart kvantitativt sätt. Men jag tror många gånger att man inte tar med några kvalitativa beräkningar. Vad tillför det sociala nätverkandet de anställda? Och hur mår de av övervakning?

Tiger facken still?

På Malmö stadsbibliotek spärrades t ex hotmail vilket innebar att man vid infopointerna inte kunde hjälpa låntagare att öppna bifogade filer etc när deras mail krånglade.

Censur och filtrering har alltid en baksida.

Inga kommentarer: