tisdag 6 maj 2008

Geowebben 2.0 för geografikunskaper

Förra veckan uppmärksammades Jan Björklund på att svenska elever är dåliga på geografi... Åtminstone om man skall tro de studenter på Umeå universitet som hävdade detta (se DN; Noll koll på geografi).

Studenterna undrar hur det skall gå när kommande generationer skall fatta stora beslut med så dåliga grundkunskaper att luta sig mot... Nu kanske jag talar i egen sak, eftersom jag inte kunde svaret på flera av studenternas frågor, men tror de inte att beslutsfattare i dag och i morgon kommer inhämta någon form av underlag innan de startar krig, går in i diplomatiska förhandlingar eller försöker stoppa växthuseffekten?

I Information today berättar Sean Gorman om "the Geoweb - Democratizing the map". Även här finns diskussionen om nöje-seriositet och vilka partcipatoriskt skapade resurser vi ska lita på. Men vinsterna med t ex OpenStreetMap visar sig ändå vara odiskutabla (?).

Så. Björklund likväl som Umeås studenter kanske skall ta en runda bland webb 2.0- resurserna och se vilka möjligheter som finns för morgondagens och dagens unga och vuxna att se geografi ur olika perspektiv samt bidra med sin egen världsbild och information!

Inga kommentarer: