onsdag 1 april 2009

Tassarna bort från de som inte har samma möjlighet att verbalt och fysiskt försvara sig Siwe

Malin Siwe bekräftar i dag vad jag skrev om barnombudsmannens artikel i går. Men varför förvånas av att Dagens nyheter, en liberal-konservativ tidning inte presenterar barnkonventionens innehåll som viktig utan väljer att stödja en reaktionär ställning mot de yngsta genom att efterfråga att vuxna- oavsett relation till barnet skall påpeka och korrigera dess beteende. Pålägga skam. Schysst?

men att vi fortfarande är några gnällkäringar och gubbar som säger åt ungarna att resa sig för äldre på bussen, att ta ner fötterna från tågsätet och att inte springa och gapa på bibblan där andra behöver läsro. Att det finns idrottsledare som förklarar att kidsen faktiskt måste göra övningarna om det ska vara någon mening med aktiviteten.

Är exemplen hämtade från just en gnällkärrings attityd att barn ska veta hut och visa respekt för äldre? Vad är det för skillnad om 35-åringen eller tolvåringen reser sig från sätet när en äldre eller annan person behöver sitta? Att folk beter sig som skit i kollektivtrafiken har knappast med barnen att göra utan med oss alla som delar det offentliga rummet.

Svara på varför barnen skall stå istället för DNs ledarskribent. Varför ska jag inte stå istället för min tolvåriga dotter?

Barn ska veta hut, veta sin plats och vänta på att deras ord och handlingar skall ha värde. Som Bourdieu påpekat:

Olika åldrar ger olika rättigheter till positioner i samhället och status. Maktpositioner som gör att vissa grupper löper mindre risk att bli kränkta än andra.

Din trötthet och frustration kan du ta ut på barnen, efter jobbet när du är stressad, när de kanske har spring i benen när du själv bara vill ha lugn.

Skaffa öronproppar, sätt dig att vila, tänk igenom om du eller barnet har rätt, diskutera istället för att bestämma. Ibland kommer du inse på vägen att ditt beslut över barnet är korkat.

Åker du tåg Siwe? Har du sett hur många vuxna som petar näsan,hostar, lägger sin väska i vägen på sätena och därmed tvingar andra att stå? Och ditt exempel: Det är inte barn som har fötterna på sättet. Det är t ex jag när jag långpendlar, 31 år gammal. På de skånska tågen får man ha fötterna på sätet- utan skor eller med en tidning under. Vänliga konduktörer ber med vänlig röst- ung som gammal- att respektera detta. Tur att inte Siwe är konduktör, uppläxning är ju bättre än samtal???

Hålla käft på biblioteket? Gå på ett modernt bibliotek någon gång. Är där tyst? Är vuxna tysta? Pratar de i mobiltelefoner? Låter de bananskalen ligga kvar på borden? Behandlar de bibliotekarier som skit till och från? Det är inte barnen som är "problemgruppen" på biblioteket- det är de nonchalanta vuxna.

Barn får springa på biblioteket och du borde ge fasen i att läxa upp andras barn. När de händer mina kottar går jag alltid emellan. Bråkar med dem- bråkar med mig.

Busschauffören som skriker på stora E. Föräldern som förhör och skuldbelägger Lilla E på skolgården. De gör inte om det. Föräldrar. Stå upp för era barn! De ska absolut inte tåla att bli förnedrade av Malin Siwe p g a sin ålder.

Barn som skall följa idrottsinstruktörens order? Många gånger- i simhopp, gymnastik och simning är det tonåringar som håller i övningarna för de yngre. Har tonåringarna passerat den magiska gräns där även de får uppläxa barn?

Om man inte vill delta i en idrottsövning- varför bli tvingad?Skicka ut Malin Siwe på en skridskolektion där alla ska sitta på och kråla på isen. Sätt henne på en lektion där alla skall slå kullerbyttor i ringar även om de är så nervösa att de håller på att kissa på sig.

Malin Siwe skulle aldrig lyda en idrottsledare som gav henne uppgifter som gjorde henne rädd. Varför skall barnen utsättas för detta?

Siwe skulle aldrig acceptera en orättfärdig tillsägelse. För barnen är detta vardag.

Barnombudsmannens uppgift är inte att ha en konservativ syn på barns situation så som Siwe har, BO ska ta barnens parti. Det är hans jobb.

2 kommentarer:

Kira sa...

Tack för kommentaren, den är mitt i prick!

Anonym sa...

Man underar liksom vilka kvalitetskrav denna tidning har på sina ledarskribenter - inga vad det verkar.
Det är vulgo hela vägen som gäller.

Jag har själv märkt att så fort jag skickar iväg något av mina barn till affär eller liknande vilket sällan händer - så blir de illa behandlade om inte jag som vuxen är med och försvarar deras intressen.

Ett barn måste ju ha rätt att gå in i en affär och handla utan att vuxna tränger sig före eller gör sig lustiga på deras bekostnad.

Fruktansvärt samhälle vi lever i.

Och så undrar de varför barn inte har respekt för vuxna.