onsdag 8 april 2009

ipred intergrerad

Med den oro som finns över att folk inte konsumerar tillräckligt med god kultur, t ex litteratur borde ju alla glädjas av att det finns en server med ljudböcker tillgängliga för folk- dygnet runt. Naturligtvis är fildelningstjänsten, som gissningsvis är effektivare än andra marknadsalternativ, nu ett lämpligt offer i nedladdningsslaktandet. Rädslan skall integreras i vårt beteende, på något annat sätt går det inte tolka lagen, påverkan av den och dess påtagliga konsekvenser genom hot och undermålig rättssäkerhet. Om det inte varit för det sistnämnda så hade nog trafiken fortsatt i samma omfång.

Men med kbt-tänk: ät maten likadant varje dag, ha samma medievanor varje dag, klipp gräset och kolla på klockan så mackan inte tar längre än 30 minuter att äta upp så kan jag tänka mig att trots anonymiseringstjänster äter IPRED och antipiratbyråns hot in i vårt beteende. Fildelningsprogrammen är oanvända på våra datorer.

Bredbandsbolaget Ephone vill nu inte lämna ut personuppgifter till de förlag som gått till tingsrätten för att påbörja sin IPRED-jakt. Tur att någon värnar användarintegriteten.

Informationen kommer från Computer Sweden och det hade varit intressant att få veta mer om den aktuella fildelningssajten. Hur ser tio i topp-listan ut? Är fildelare biblioteksbesökare? Troligtvis har vi en massa bokkonsumenter som inte pysslar med kösystem på biblioteken eller blir rånade på ett par hundra spänn för några CD-skivor.

Inga kommentarer: