tisdag 14 april 2009

Detta moln- inget och allvarligt

The Cloud, molnet – En metafor för internetbaserade tjänster. Ursprungligen kommer det från hur nätverksdiagram ritas ut, en bild som ofta liknar ett moln. Skrev IDG i påskhelgen när de skulle förklara alla "moderord" kring IT. En liknande mycket enkel förklaring erbjuds av vår ständiga följeslagare: Wikipedia sammanfattar: Datormoln, även kallat molnet, är en teknologi baserad på användning av datorer över Internet.

Nätbaserade tjänster. Det ser ju ut som en lätt definition. Varför gräva vidare? Det finns frågor om anonymitet, förespråkare i IT/dator-tidningar som verkar lätt lyriska över lösningen. Sedan har vi Linux-folk och andra grävande personer som tar ansvar för ett tryggt och öppet webblandskap. Där är melodin en helt annan.

Är "molnet" viktigt för oss att förstå eller anamma just nu?

Värmdö kommun har gjort det. Man väntar inte på att varje del av systemet skall funka. Istället lägger man en intern molnstruktur och låter på det sättet all personal träna och förstå vad det betyder för verksamheten innan man tar nästa steg och skapar – externa lösningar. Således en drastisk förändring i Värmdös kommunala verksamhet. IT-chefen menar dock inte att situationen är enkel. Många av de applikationer man använder är inte särskilt lämpade för molninfrastruktur, skriver IDG. Men den aktuelle IT-chefen fortsätter: Vi har haft svårt att erbjuda tjänster i den utsträckning vi velat. Nu känner han dock att det finns möjlighet att frigöra resurser och möjliggöra mer IT-användning än tidigare.

Flytta till Värmdö någon? Kanske inte för att vi kommer tycka om detta moln- allt eller inget, men för att Värmdö har en IT-ledning som vill något, nämligen öka servicen till sina medborgare.

Frågan om hur långt utvecklingen kommit i övriga kommuner, om man är intresserade, följer de nya möjligheterna, effektiviseringarna och undersöker de negativa aspekterna. Fortfarande talar ju IT-byråkrater i kommunerna som att ingenting händer eller skall hända. Att köpa en låda att placera sina länkar i och inte släppa in någon annan. Sedan är man väl färdig? Bibliotekarier? Varför ska de bry sig om konflikter mellan förespråkare och moståndare till moln-lösningen? De ska ju kunna Book-IT och traditionella databaser (jag skojar inte). Förändra folkbibliotekens digitala verksamhet- när blir det intressant? Förvalta och bevara. Våra ledord.

Men åter till kommunerna. Hur de agerar är intressant men jag hittar ingen statistik på det. Så fungerar väl ofta det interna utvecklingsarbetet: Man prövar och diskuterar men det tar långt tid innan något faktiskt händer hos kommunernas IT-avdelningar som syns utåt och kan diskuteras i demokratisk anda. Ofta är det säkerhet och många sektorers önskemål man (inte) lyssnar till. Vila på hanen är melodin. Men för att vara tjatig: Varför är god och innovativ IT-utveckling inte det offentliga Sveriges ansvar? Sen när blev vi ett fullständigt marknadsstyrt land där det offentliga krymper sin verksamhet bäst de kan. Vem är rådgivaren?

I dag, när solen lyser, är det lätt att sitta och läsa närliggande kommuners styrdokument- framförallt biblioteksplaner- och förfasa sig. Varför har man inget framtidsperspektiv? Ingen kunskap. Okej. Men vad sägs om lite rädsla inför att överordnade kommunala förvaltningar skall strunta i era behov när IKT-tåget rullar vidare? En byråkrat i en bulldozer som inte ens har någon IKT-kompetent bibliotekarie att diskutera med. Vad betyder låntagare och integritet på webben för dem? (Varför sökte jag inte chefsjobbet istället? Book-IT ansvar... Klantigt antar jag. Måste gå en kurs för bibliotekarie-beteende först. Kanske hade de förstått att databas-tänkande inte är framtidens kunskap för en chef??? Kolla Halmstads IT-ansvariga på biblioteket och hennes stora kompetens. Varför vill mindre kommuner inte ha sådana utan väljer sorkar som rotat runt i kommunens olika hörn i X antal år? Varför är den som arbetat längst mest lämpad? Hur kommer det sig då att man inte anställer enbart 60 plus? Varför vågar ni inte? Biblioteken avskaffar faktiskt sig själva. Grattis!)

Vilka är då fördelarna som lyfts fram? Datorföreningen anser att programvara på nätet (vilket det till syvende och sist handlar om) – SaaS (software as a service) är positivt eftersom det inte krånglar med installationer, uppdateringar, ständig tillgänglighet och automatisk säkerhetskopiering. Samma aktör talar om utvecklingen som ett paradigmskifte som kommer påverka IT-marknaden påtagligt. Som om allt vore en progressiv framtidsutopi menar man att användaren kommer kunna pyssla med vad de vill utan att bekymra sig för tekniken som behövs för att leverera de tjänster de använder (Datorföreningen refererar också till Gartner).

Hur funkar det här? Värmdös IT-chef måste ha följt någon av dessa vägar för att skapa ett internt datormoln.:

Tunna klienter skall räcka och då köras via en server där applikationerna är installerade. Det andra alternativet är Servervirtualisering. Servrarna får då samlas i ett fåtal stora maskiner och olika operativsystem får köras parallellt. Tydligen är detta ett optimalt sätt att utnytja serverkraften. Tredje alternativet är applikationsvirtualisering. Där programmen körs i virtuella bubblor hos klienten. (Moln och bubblor-dags att tänka till.) Det sista sättet för att skapa interna datormaoln är att använda griddteknik. Applikationen utnyttjar då hårdvaran som skall kunna anpassas till belastningen på ett antal maskiner (ref: IDG).

Är det här överhuvudtaget intressant? Texten blir lång och en del självklarheter staplas på varann. Men det blir intressant när man läser artikel efter artikel med jublande över the computercloud och sedan träffar på skeptikerna. (Det är verkligen tjatigt med moln i varje computer sweden och Internet World!).

Richard Stallman som är ett stort namn inom open source (för sitt initiativ med GNU men som person verkar han väldigt "dubbel") säger att cloudcomputing är för idioter. Det stämmer inte att free software är open source (Linux magazine). Kanske är det dessa begreppsförväxlingar som gör att personer från olika "läger" tror på molnet som en komplett lösning ??? Stallmans invändningar skall också betraktas i ljuset av att stora aktörer som Microsoft och Amazon web service satsar hårt på att ligga i framkanten vad gäller att lansera vad man kanske skall uppfatta som mjuka lösningar för användarna. Jag antar att de skulle presentera sina tjänster ungefär så här:

Moln av servrar används för att sköta internetbaserade program och för att lagra stora datamängder. Slutanvändarna har ingen aning om var i molnet som deras data finns. Vitsen är också att bara betala för det som verkligen används (ref: IDG). (Inte verkar datorfantasterna särskilt nyanserade.)

Det låter bra men med allt "i luften" och möjlighet att de övervakningssamarbeten som redan pågår (ACTA etc) förstärks så finns allt tillgängligt. Vad hände med integritet? Med olika myndigheters behov av skydd mot intrång? Jag tror säkert Microsoft et al hittar på svar för detta. Samtidigt sägs ju datormoln innebära någon slags demokratisering: Skillnaderna i teknisk förmåga jämnas nu ut mellan de olika IT-konkurrenterna. Härmed blir varumärkestänkandet viktigt. Inte längre en monopolsituation? IDG/CS svarar väl indirekt på det genom att beskriva nuvarande tillstånd som en kamp (Ett exempel?).

Men åter till Richard Stallman och hans reaction på argumentationen:

The promise to users is the greater flexibility of paying only for what they need. Stallman doesn't trust this promise

The Open Source activist warns computer users to maintain control over their information instead of giving it away to outsiders: "One reason you should not use web applications to do your computing is that you lose control." To do so, he says, would be almost as bad as using a proprietary program. Stallman thereby sticks close to the mission of the Free Software Foundation) (FSF)(ref: autonom.us)

I Painting the clouds skrev jag mer om downsizing än om computerclouding vilket artikeln kan sägas ha handlat om. Collin Currie som intervjuades ansåg att IT-försörjningen skulle förbättras och förenklas med SaaS och att man skulle outsourca så mycket som möjligt på högskolebiblioteken.

Med Stallman i bakhuvudet kommer då frågan om egen kontroll och makt över resurserna alternativt skapande av totala allmänningar vilket är orealistiskt.

Free software foundation är en organisation som autonom.us hänvisar till . Kolla in den!

Antagligen borde den här bloggposten fortsätt gräva sig in i frågor om integritet och 1984-tänk. Men det får bli en annan dag.


 

Inga kommentarer: