tisdag 28 april 2009

Vad är mervärde

Vad är "mervärde"? Ordet har förföljt hela dagens konferens. Om bibliotekarier skriver recensioner eller användare taggar, då är det mervärde. Vad då "mer"? Hur skiljer det sig och har mer värde än annan verksamhet?

Ett linguistiskt sätt att avskärma 2.0-tänkande och göra det till något "mer" utanför det vanliga 1.0-arbetet? En liten extra touch, som man kan ha eller vara utan.

Eller talar vi marxistisk retorik?

Värde- och mervärdeteorierna utgör den ekonomiska huvudpelaren i det marxistiska lärosystemet

Och den differens, som sålunda uppstår mellan arbetskraftens värde och värdet av arbetskraftens resultat, är det mervärde, som till största delen tillfaller kapitalisten. Alltså är mervärdet det obetalda arbete, som kapitalisten tillägnar sig från arbetaren. W

Om vi nu talar sociala webben är den antikapitalistisk i sin sanna, rena, gudomliga och solidariska form. Nej, allvarligt. Nätkulturer bygda på frivilliga krafter och intressen skapar mervärde och det är antikapitalistiskt (på den sociala webben).

Är stängda bibliotekssystem kapitalister som tillgodogör sig gratisarbete från användarna? Knappast, eftersom man så sällan anser att användargenererat innehåll är ett alternativ.

2 kommentarer:

Martin sa...

Har du kommit fram till vad mervärde är i det sammanhangsom du beskrev?

Lina Z Y sa...

mervärde är ett slaskord man använder för att ge sken av extratjänster som bara borde vara självklarheter.