Jag tycker att det är viktigt att vi bibliotekarier anstränger oss för att bevaka den kultur som kanske inte annars når ut. Se utanför mainstreamfållan och bevaka också subkultur, populärkultur, avantgarde...
Från Eriks axplock
Erik är en smart biblioteksnisse som jag gärna hade arbetat med. Att han skriver just "subkultur, populärkultur, avantgarde" känns bra. För inriktningarna skall inte behöva kriga om platsen på biblioteken, vilket är fallet i dag. Visst släpps GI-metod, coaching och annat humbug in men den populärkultur som barnen vill ha, den stannar vid porten. Vuxna får läsa icke vederlagt trams medan barnen skall matas med finkultur. Trist. När ska vi erkänna att barnen är reflekterande och har förmåga att möta olika perspektiv? Vem har bestämt att många barnbibliotek är reservat för den goda litteraturen, finkulturen?
Sen kan man fråga sig vad som händer när universitetsutbildningarna dras med i individualismens och marknadens tänkande. Kulturen skall sälja, marknadsföra platser och stå på egna ben. Varför inte kräva samma sak av alla sektorer? Brandkåren borde absolut gå med vinst. Barnpsyk lika så.
2 kommentarer:
Tack för uppmuntran Lina! Bakom min ramsa om "subkultur, populärkultur, avantgarde" finns en då och då uppflammande ilska över bibliotekariekårens tråkighet och försiktighet, som kanske kan bero på att vi är en alltför homogen grupp (klass, kön, ålder). Jag kan garantera att jobbet också blir mycket roligare om man tillåter sig att botanisera utanför BTJ-häftena. Kultur ska kunna utmana och provocera, inte bara vara mysig och bekräftande.
Jo jag håller med dig. Btj-häften är en slags hjärntvätt som hindrar mångfald. Förfärligt.
Skicka en kommentar