torsdag 1 januari 2009

Bidrag till partier inte privatpersoner

Jag blir provocerad av att Piratpartiets ledare Rickard Fakvinge vill bli försörjd av människor som stödjer partiets politiska mål. Varför? Jag tycker det är bra att ge pengar till partier eller organisationer man stödjer. Men en privatperson vars egen ekonomi gått bankrutt pga (enligt egen utsago) arbete med partipolitik?

Se dig omkring: Feminister, djurrättsaktivister, intresserade av ungas nätkulturer, fältbiologer och föräldraföreningar. Bland dessa människor är 20 timmars politiskt arbete per vecka vid sidan av ett heltidsjobb vanligt i t ex valtider. Under uppbyggnaden av feministiskt initiativ var vi många som sparade in på sömn, familjerelationer, intressen m m för att fullständigt ägna oss åt vad vi hoppades skulle vara en historiskt viktig del för den feministiska rörelsen.

Visst är det okej om personer jobbar heltid för organisationer eller partier, men då bör de anställas eller ges förtroendeuppdrag av sin organisation.

Just nu känns det som om vi kanske utgör minst ett par procent av Sveriges befolkning som är vana vid att arbeta utan ekonomisk ersättning. Bra eller dåligt? Bättre än att avlöna ett par personer borde väl vara att vi alla deltar i politiskt arbete etc. Att vi intresserar oss för barnens skolor och för vår yrkesidentitet och kunskap.

Jag tror att jag bidragit till biblioteksdebatten i Sverige och att det definitivt inte gett mig bättre ekonomi: Ska jag starta en insamling av bibliotekarier?

På vilket vis är detta en känga i röven på etablissemanget - som piraten hävdar?

Bättre att arbeta för medborgarlön: Då hade vårt engagemang varit långsiktigt hållbart och bidragit mycket till samhällsutvecklingen - utan att vi skruvat X antal hjul på Emmaljunga barnvagnsfabrik.

2 kommentarer:

Mumfi sa...

I princip har du rätt. I praktiken så är det bättre att hålla människan men öl till vi ser hur det går i nästa val. Sedan kan han försörja sigsjälv bäst han kan. Antingen genom att vi har en ny frivillig obetald partiledare, eller genom att han lyckats och får skattepengar till lön.

Man får helt enkelt se det som en chansning. Det är som att ge killen ute på gatan en femma. Antagligen köper han sprit för den, men rätt som det är så är det någon som köpter en apelsin. Om nu rick tar pengarna och drar till nått skatteparadis någonstans, jaha. Men om han använder dem försiktigt och på så vis kan bidra till att det blir något av det här, då är något vunnet.

Som sagt formellt tveksamt men en praktisk lösning.

Lina Z Y sa...

Jo, jag förstår.