tisdag 13 januari 2009

Mät flexibilitet & prestation framför minuter

Flexibla arbeten, eget ansvar, kontroll. Lära nytt och prestera blir tungt menar arbetslivsforskarna i Livspusslet i SVT. Men motsatta förhållandet? Avsaknad av riktig anställning, dålig ekonomi och helt eget ansvar att utvecklas: Hur stressande är det? De akademiker som Livspusslet följt har höga löner, prestigeyrken och intressanta arbetsuppgifter.

Arbeta hemma är en av grunderna för den ökade stressen. Många av oss önskar dock avskaffade flexkonton och mer fokus på våra prestationer. Om någon ägnar arbetstiden åt att fika, pyssla och skriva protokoll från föreningsliv- då fyller man sina åtta timmar troligen utan stress.

Är det riktigt? Skapa trygga arbetsvillkor men se prestationerna framför klockan. Egentligen betyder ju inte antalet arbetade timmar på en kontorsstol någonting. Arbete hemma kan vara betydligt mer kreativt och kräva en helt annan sorts redovisning för chefer än ett konto som räknar timmar och minuter.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Min erfarenhet av att arbeta med oreglerad arbetstid och stora möjligheter att arbeta på distans är precis som Livslust visar. Jag arbetar mer och är mer tillgänglig än vad jag skulle ha gjort/varit om jag alltid fanns på kontoret. Jag har ett roligt, ansvarsfullt, utvecklande och fritt arbete som jag valt själv och vill inte byta bort det för allt i världen. Vill verkligen inte utsättas för den stress som arbetssökande innebär.
Men kom ihåg att allt har sina sidor

Kicki

Lollinonna sa...

Visst är det tufft att ha ett "fritt jobb". Problemet kanske kan lösas med att man anpassar efter individens förmågor och arbetssätt.
Om man presterar bra under fyra timmar men sedan känner sig totalt oengagerad är det nog bättre för alla parter om man får gå hem och sedan tillgodoräkna sig kvälls och nattjobb.

Annars blir resultatet att man jobbar fyra timmar men befinner sig på arbetsplatsen 8. Sedan går man hem och jobbar ett par timmar till för att så mycket är kvar att göra...

Så har jag jobbat under en period när jag var mycket trött och fakriskt somnade efter ett par timmar på jobbet. Arbetsgivaren förlorade inte prestationer men jag förlorade livsbalansen.

Anonym sa...

Heltidsmått med sex timmars arbetsdag är väl målet. Sen kanske inte alla (av olika skäl)kan arbeta heltid

Kicki

Lina Z Y sa...

låter bra!