fredag 5 december 2008

Varningvarning för homosar

Jan Svärdhagen bloggar om de spel som kanske kommer ligga under granen till förväntansfulla barn och ungdomar (samt förhoppningsvis till många vuxna). Han har tittat på en amerikansk varningvarning-lista till föräldrar där man redogör för spel med fult språk, våld, "nudity", alkohol och "Gay and Lesbian"- tema.

Visst har Svärdhagen rätt i att föräldrar har ansvar för vilka spel de köper hem och att de bör spela tillsammans med barnen. Men det överordnade syftet med detta är att det är kul och utvecklande att spela. Träna strategiskt tänkande, snabbhet och inlevelseförmåga. Stanna inte vid att oroa dig för våld (om man nu ska ha någon form av lista varför finns det inte en kategori som heter sexism eller extremt stereotypa mans och kvinnoroller?). Istället skall man testa spelen i butikerna, läsa recensioner i dagspress etc och lyssna på barn och föräldrar omkring sig. Har man tur finns det också ett vettigt folkbibliotek i närheten som kan hjälpa till att tipsa om spel i olika genrer.

När eventuella julgåvor sedan öppnas bör det vara lika självklart att samlas kring böcker, brädspel och TV-spel. Förra julen fastnade vi alla runt ett rosa DS lite och det var hur mysigt som helst...

Så lägg de mesta av moralkakorna på hyllan och försök leta spel utifrån positiva grundvalar snarare än med målet att sortera bort.

Också hoppas jag att ni inte använder listan Top offensive Games (pdf) i ert urval/"bortval" utan snarare eftersträvar att det ska finnas några spel med homosexualitet, nakenhet och fula ord under granen... Mångfald och spänning. Bort från amerikansk nymoralism och skräck för könsord.

Goodgame bjuder betydligt bättre problematiseringar, men ytterst är det vi själva som liksom med annan rörlig bild och litteratur i samtal och umgänge med unga hittar "lagoma" vägar.

Inga kommentarer: