fredag 19 december 2008

Sveriges fucking radio: Självsvält, är det radikalt?

Nu har jag sett dokumentären om barn och konsumism. Inte fasen handlade den om "köpgalna barn". Snarare om en ganska blind vuxenvärld och en etik-lös kapitalism.

Tittade uppmärksamt när man talade om dataspel. Hur våldsskildringarna blivit tyngre och en gammalmodig dominerande maskulinitet marknadsförs.

Hemma hos mig dominerar rosa omlinespel. Inte mycket bättre det. Kan bara tänka att folkbibliotekens spelarbete blir än viktigare i det här ljuset.
Konsumentvägledare... Nu har de väl en tuff arbetssituation men det vore väl intressant att se mer ideologiska diskussioner startade från dem.

Sen är det ju som vanligt: folkbiblioteken kan arbeta med konsumentkunskap och samtidigt som man talar om hur kul penguin club är så kan man berätta för barnen vilka aktörer som står bakom och vilka syften de har. Sociala nätverksforum är ju ofta vinstdrivande. Pratar ni om det när ni träffar barn och ungdomsgrupper? Visar hur bra spel och wikisar är men samtidigt visar på strukturer på nätet och 2.0-skapande i altruistisk form?

En lite malplacerad iaktagelse: De här P3-galningarna som sitter i en glasburk på Gustav adolfs torg i någon slags sjuk big brother- anda. Varför äter de inte? Kan någon förklara idén med sex dagars fasta med en stor ung publik? Är det radikalt? Modigt? Eller helt enkelt korkat, ohälsosamt och sänder skitdåliga budskap från public service?

Var tråkig. Lyssna på P1.

Inga kommentarer: