torsdag 11 december 2008

Eva Funck som hedersbibliotekarie

Eva Funck får "begriplighetspriset" och hade mottagaren varit mindre välbekant hade jag inte förstått meningen med utmärkelsen. Men Funcks tilltal, inlevelse och självklara respekt för barn under de gångna åren gör att ordet begriplighet stiger på min tio i topp lista för barnverksamhet.

DN skriver att Funck tycker att vuxna har en skyldighet att ge svar på alla de frågor barn ställer sig, även de svåra frågorna.
DN: Du håller ett ganska högt tempo i ditt program. Går det inte för fort ibland? - Nej, barn är snabba på att ta in saker; det är vi vuxna som är långsamma.

Men visst får Funcks nya program också skäll. Begriplighet betyder inte att föräldrar och debattörer trivs med tilltal eller innehåll. Funcks program ingår i en högervridning av barnkanalen menar författaren Petra Glaser som skriver: Utrustad med en auktoritär sanning som ska förmedlas till det uppväxande släktet vrider man snabbt klockan tillbaka till en tid när barn betraktades som ofärdiga vuxna. Nu brukar jag inte tycka att Funck gör detta, tvärtom. Hon talar till som om hon hela tiden hade en diskussionspartner, ett barn. Det Petra Glaser önskar, en mer komplicerad syn på barn, lyser väl ständigt med sin frånvaro? Varför förvandlas annars morbröder, bibliotekarier, fritidsledare och handelspersonal till små fascister i mötet med barn? Alla "uppfostrar" istället för att interagera och lära i två riktningar.

Hur mycket pisk har Tårtan och Vilse i pannkakan fått? Protesterna blir starka mot de program som talar allvar och därmed inte kan undgå att i någon mån ideologisera.

Heja jobbiga SVT, högervridning eller ej. Vår invanda tolerans mot disney-sexism är mycket sämre...

Nu tänkte jag att Funck borde få ett andra pris: Titeln hedersbibliotekarie, d v s en person som genom sin verksamhet synliggör många av de viktigaste delarna i vår kompetens- och gör det med glans fast med en annan yrkesbakgrund.

Inga kommentarer: