Newsday (via Librarian stuff) skriver om behovet av att öka servicen för äldre användare av bibliotekets resurser. Exemplen i artikeln är inte så värst fantasifulla, de mesta känner vi igen från vår biblioteksverksamhet.
Detta betyder dock inte att vi kan vila ifråga om service till äldre låntagare. Biblioteken förefaller i dag alltför nöjda med sina satsningar på god försörjning av daisy och storstil liksom boken kommer till dem som får litteraturen levererad till dörren. Många tycker att det här är en viktig service men jag undrar om vi inte kan erbjuda mycket mer. I hur hög grad servar vi funktionshindrade eller äldre med informationssökningstjänster? När vi bjuder på kaffe, kanelbulle och bokprat om höstens nya böcker involverar vi då andra medier och kulturupplevelser? Anknyter vi boktipsen till Wikis eller bloggar där författarna fördjupar sina funderingar eller intresserade läsare analyserar och diskuterar litteraturen? Möts fack och skön (cyber och pappersform) i bokpraten?
Informationsförsörjningen för den äldre delen av befolkningen bör uppmärksammas. Ett exempel där man använt socialt nätverkande för att från myndigheters sida få bättre kunskap om äldres behov och önskemål är The department for work and pensions i Storbritannien som driver en sajt som "aims to encourage social networking among older people and initiate direct debate between them and the government /.../ The topics will cover all areas of life /.../ The site will link to other networking sites including Myspace, Facebook, Youtube and FlickR."
Irriterad över att fokus i diskussioner om nätbeteenden och socialt nätverkande ofta är yngre generationer? Ta ansvar för utvecklingen och starta nätverksamhet för äldre på ditt bibliotek och låt det inte stanna vid att visa Opacen, eniro och google.
2 kommentarer:
Hörde igår i Malmö Karen Betrams berätta om verksamheten vid biblioteket i Heerhugoward. Bl.a. fick barn lära äldre spela TV-spel, t.ex. Wii. Kul och populärt!
Det låter härligt!
Skicka en kommentar