torsdag 26 juni 2008

Bloggekosystemet tillräckligt dynamiskt för att omöjliggöra sanktioner?

Förslaget om att bloggare ska övervakas som röstats igenom i EUs kultur och utbildningsutskott känns en smula pinsamt. Men att hålla kvar vid den överseende attityden fungerar inte. Förslaget skall ju på allvar upp i EU-parlamentet för omröstning i höst. Marianne Mikko som är upphovsman till förslaget talar om problem med "förolämpningar" och att anonymiteten i bloggosfären är ett problem (i dag rapporterat i ekot: Registrering på väg av bloggare i Europa ). Tidigare diskuterat och uppmärksammat på hemsidor, bloggar och forum, sök på upphovsmannen).

Varför vill man då flina åt det här föslaget som egentligen är ytterliggare ett exempel på hur man vill övervaka och begränsa det fria ordet? Jo för att bloggverkligheten i sig är ett ekosystem uppbyggt för att inte kunna censureras och övervakas. Bloggar tänds och släcks. Olika aktörer står i strålkastarljuset, olika grupper samlar sig i kluster och delar information...

Men troligen är jag korkad. FRA-lagen visar ju på möjligheterna till övervakning. Frågan är väl snarare hur Sverige eller EU för den delen skall kunna söka upp och ta till sanktioner mot personer som bloggar "olämpligt". Kanske får vi i så fall se statuerande exempel som i frågan om olaglig fildelning. Undrar om det blir en bibliotekarie eller en tolvårig miljöaktivist som fastnar i nätet?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Egentligen är det en ganska ambitiös inställning, att man vill övervaka en enorm massa människor INNAN de ens har begått något brottsligt. Tänk vilka resurser som man är villig att satsa enbart på bloggosfären! Om det nu inte vore så totalt stolligt tänkt.

Lina Z Y sa...

Ja. Stolligt är nog rätta ordet... Och noll förståelse för hur viktig (den fria! Ibland anonyma) medborgarjournalistiken är.