lördag 21 juni 2008

Bibliotekarier utan gränser

Den oändliga diskussion om Kuba, intellektuell frihet och förtryck som pågår på amerikanska biblioteksrelaterade bloggar gör mig mest inihelvete trött... (Frågan är egentligen inte ny utan har varit infekterad i ALA under lång tid). Visst finns där ideologiska, smått berusade Kuba-entusiaster som älskar kommunism och Varaderos stränder... (Been there, done that med för mycket rom & cola).

Men! Alla dessa bloggare som går till attack mot Kuba-kramarna är minst lika patetiska. För de hakar upp sig på kalla kriget-retorik och stannar kvar i kommunism lika med ont och USA lika med frihet och gott... Eller om det nu är hela väst.

Tyvärr är ju inte världen så här svartvitt. USA står för en jävla massa förtryck, precis som Kuba gör. Låt oss därför hoppas att ALA lyckas arbeta för intellektuell frihet oavsett nationellt territorium.

Annoyed librarian är en av dem som skriker högst mot kubavännerna... Men hur tomt ekar det att knyta censur till en enskild stat eller ideologi med tanke på Patriot Act, ockupationen av Irak och det faktum att USA är den nation som exporterar flest internetfilter till antidemokratiska stater (se tidigare inlägg; Internetfiltrering & blockering. Myspace och Kina).

Bibliotekarier kan inte kasta paj på ett enskilt land. I Sverige har vi nu DDR-liknande regler angående avlyssning av digital trafik. I Saudiarabien filtrerar man oppositionella röster och islam-kritiska sajter med hjälp av U S amerikanska- filter etc etc etc

Om du orkar så läs vidare hos

The friends of cuban libraries
Library juice: Why the middle is not the middle
Annoyed librarian: Long live the revolution

Eller sök själv via t ex Libworm

Inga kommentarer: