torsdag 5 juni 2008

Naomi Klein i Sverige m m

Det känns kul att Naomi Klein är i Sverige med fulltecknad agenda för att marknadsföra sin bok Chockdoktrinen. Utanför hennes föreläsning demonstrer (ny)liberaler och delar ut Johan Norbergs bok (Här kan ni läsa hans pro-kapitalistiska tankar - eller låta bli!)...

Från folkbibliotekens sida kan vi ju drömma om att opinionsbildande, centrala författare och debattörer erbjuder sig att framträda på biblioteken gratis. Visst är det stora pengar inblandade med Naomi Kleins böcker sedan NoLogo (jäkligt bra bok som från grunden förklarar kritiken av globaliseringens följder för arbetare världen över... Samt hur indoktrineringen av oss i västvärlden funkar så vi går på konsumtionshysterin) sålde 1 miljon exemplar... Men med någon slags gemensam nationell strategi hade vi kanske kunnat skapa ett upprop för att inflytelserika debattörer och författare skall framträda gratis på bibliotek som en del av stärkandet av gemensamt offentligt samtal.

Democrazy Now finns mycket olika resurser om/av författaren.

I Kristianstad planerar vi nu för Bokfestivalen och mina tankar spinner kring hur ofta evenemang sorteras upp i olika delar och den mindre kakan erbjuds unga. Litteralund är ju en massiv satsning på barn och ungdomslitteraturen men för att stärka dess ställning måste de olika kategorierna få flyta in i varandra. Inga vattentäta skott mellan unga och vuxna. Blanda programpunkter och låt olika generationer ta del av varandras kulturutövande och intressen. Alla borde lyssna på lokala band, läsa ungdomslitteratur och delta på sociala forum. Likväl som att unga skall bjudas in i finsalongerna och möta Torbjörn Flygt eller Åsa Moberg.

I övrigt har vi städat och ställt alla kasserade datorer på toaletten. Nu väntar vi bara på att dörren ska plomberas också.

Inga kommentarer: