lördag 28 juni 2008

MySpace kan funka för bibliotek

Anna-Stina Axelsson skriver i Scandinavian Public Library Quarterly om sociala forum och bibliotek Libraries, social networkingsites & facebook , men med betoning på facebook & bibliotek. Det är en stor uppgift för biblioteken att hitta sätt att använda sociala nätverksforum (eller ska man bara skapa egna rum med plats för biblioteksbesökarna på den egna webbplatsen?) och Anna-Stina Axelsson pekar just på hur viktigt det är att skapa kontakt. Hon skriver ungefär att människor inte vill ha kontakt med "en byggnad".

Visst är det lätt att se exempel på hur bibliotek öppnat sterila stillastående konton på Myspace eller facebook. Man har behandlat platserna som ytterligare en anslagstavla att lägga upp sina öppettider på... (Men trevande med 2.0-verktyg utan förståelse för den förändrade informationsverkligheten får vi under en övergångsperiod kanske bejaka? Det betyder åtminstone att "undersökande" pågår.
Men till Anna-Stina Axelssons artikel vill jag lägga uppmaningen att titta på The loft @ Imagine OnMyspace: http://www.myspace.com/libraryloft . En dynamisk plats på ett kommersiellt forum där interaktionen mellan biblioteksverksamheten och användarna fungerar mycket bra. Här finns ingen främlingsskap eller tomma ytor. Här pågår direktkontakt...

Se Michele Gorman från Imagine on när hon deltog i Mars express: Här kan du se hennes föreläsning i sin helhet (när hon bl a berättar att Myspace är viktigt i hennes biblioteksverksamhet!).

Andra bra fungerande verksamheter finns det många exempel på. Myspace tycker jag är mest användarvänligt. Använd Ask A Librarian med "Question of the day" och se vad som händer på Norrköpings eller Höganäs bibliotek utanför deras kommunala webbplats!


2 kommentarer:

anna-stina sa...

MySpace kanske är grejen för biblioteken, snarare än Facebook? Det beror ju också på vilka vi vill nå. Kanske känns det också angelägnare att kommunicera med barn än med 20-30-åringar, som "klarar sig själva" i högre grad. Och som många skrievr, det gäller att veta varför man går in i sociala fora och vad man i så fall vill uppnå.

Lina Zoe Ydrefelt sa...

Det jag tycker är bäst med Myspace är att där finns många bibliotek man kan "samtala2 och bilda nätverk med.
Lunarstorm och Bilddagboken är kanske bätte för kontakt med unga låntagare men Myspace är "professionellt" (vilket inte betyder att där inte finns massa skräp).
Bokförlag, artister, författare, bibliotek.
Bli kompis med Christer Hermansson, Bokhora eller Meg Cabot.
Jag tycker facebook har blivit ohanterligt... Men kanske är det ändå en plats för bibliotek. I don´t know.