söndag 15 juni 2008

Scum-manifest eller miljöflum för informations-demokrati?


Godmorgon världen en vanlig söndag. Babbel jag känner igen som blir bakgrundsbrus vid DN och en ny sorts kaffe jag försöker vänja mig vid. Hör då ord som jag känner igen. Det talas om "allmänningar"(lyssna- andra timmen).

Samtalen, redogörelserna och intervjuerna handlar om visionen att varje barn skulle ha en egen dator. Billiga, enkla konstruktioner skapades för att kunna köpas in av länder "i syd"/"utvecklingsländer".

Satsningen har varit kontroversiell bl a eftersom man använt sig av Linux. Microsoft med flera har känt sig hotade av de tåliga små maskinerna som inte bara köpts av syd utan även efterfrågats i väst.

Tillbaka till orden. På nytt talas om tillgång, demokrati och gemensamma fält. Samma ord som Vandana Shiva använder i Krig om vattnet Plundring och Profit och Miljöförbundet jordens vänner skanderat för att stoppa privatiseringar av naturresurser.

Allmänningar. Vattnet är en allmänning som tillhör varje människa, det kan inte köpas och säljas det var och är miljörörelsens syn - men inte de transnationella bolagens... Nu är vi tillbaka i samma samtal om vad som är gemensamt men nu handlar det (också) om digitala arenor.

Digitala allmänningar.

Det är en bra utgångspunkt för diskussioner om hur information och kunskap skall vara demokratiskt tillgänglig för alla... Men efter att ha växt upp i ett socialistiskt brus och senare ett demokratiskt feministiskt ordflöde... Så känner jag att de som är för en demokratisering av såväl nätlandskapet, de digitala rummen och artefakterna som behövs för att nå dessa arenor bör höja rösten och byta retorik.

Miljöförbundet sa allmänningar. Vattnet såldes ändå. Patent på liv är verklighet. Grödor genmanipuleras till att passa bestämda sorters bekämpningsmedel. Transnationella bolag bestämmer över din faktiska fysiska överlevnad.

Informationsförmedlingen då? Ska vi tala om allmänningar för att beskriva alla människors rätt till fria ord och andras åsikter?

Eller ska vi tala med Valeri Solanas röst? När får vi se ett Scum- manifest för allas rätt till digital mark och fri information?

Inga kommentarer: