tisdag 15 juli 2008

Genusstrukturer som får RL/nätanvändningen att ruttna

Ja, först en bra nyhet: Kan du hacka så ska du. Etisk hackning är en aktion i samhällets tjänst.
Annars är allt misär som vanligt. Youtube ska lämna ut loggar till Viacom vilka menar att om de upphovsskyddade materialet överstiger det användarproducerade... Ja då är forumet olagligt. Medieindustrins jurister fortsätter att göra sin uppdragsgivare en björntjänst.
Men hur skulle veckan annars börja? Ja, det är tisdag men på sommaren är väl måndag, tisdag, onsdag startsträcka, torsdag jobbdag och fredag nedvarvning... Och tur är väl det eftersom vi blir deprimerade av för lite d-vitamin och det verkar ju farligt med dålig psyklisk hälsa när nu läkare tycker att det vore skam att inte få (fortsätta) testa nya läkemedel på onåbara patienter (Om man får en psykos kan man därmed inte räkna med att det är väl beprövade metoder som används för att återföra mig/dig till det vi kallar normaliteten).
Krönikan från i helgen Bit ihop och var glad (som fick mig att inse att det finns andra än jag som börjat tröttna på Ann Heberleins mantran om egen lyckas smed i socialt spelrum som liknar en helgedom i friheter och möjligheter...) är ju bara en av många toppar på vågorna i diskussionen om P1s program Heliga Familjen. I morse var programmets upphovsmakare Maria Sveland i radion och pratade om att kärnfamiljen skall bestå (utsikt från medelklassidyllen med lagom stor bostadsrätt och kulturjobb) men vi ska arbeta för jämställdhet... (Insikten att mamma, pappa, barn-institutionen är gjort av unket sexist-korsvirke som inte kan blåsas på som om det vore ett korthus saknades).
Men vem är väl anti-sexist i dag? Aftonbladet frågar: Är du eller har du varit en sexmissbrukare? Om du inte känner ett trängande behov av att svara på denna fråga så klicka gärna på reklamen för den egna kassakon Viktklubb.se, ett uppenbarligen framgångsrikt sätt att blåsa desperata människor på pengar. Betala runt en hundring per månad för att få blogga och räkna ut ditt BMI. Vad kallas det? Rån? Lurendrejeri? Hokus-pokus eller vacuum för viktminskning borde föredras. Då har man kanske några pengar, ideal och självkänsla kvar.
För vilken retorik, vilka ideal och vilka verktyg använder sajten? I en övergripande artikel från Journal of gender studies om ätstörningar och sociala nätverksforum: Starving in cyberspace: a discourse analysis of pro-eating-disorder websites visas hur online speglar offline (& vice versa)och hur unga kvinnor på PRO-ANA och PRO-MIA forum ansluter sig till den konformitet som råder i övriga samhället kring parametrar för skönhet.
Blir vid då förvånade att män känner att deras karriär gynnas av Internet medan kvinnor talar om nya vänner, bokar biljetter och shoppar på nätet (Colley & Maltby i Computer in Human Behavior 24 (2008))?
Sommar betyder för er som har frivillig ledighet (och sitter i ert inglasade uterum och äter GI-kakor från Paulún) möjlighet att ha lyssnat till den kvinnliga orgasmens historia i P1 i dag. För oss övriga återstår att ladda ner den från nätet och sedan tala med våra döttrar om njutning som något genusneutralt.
"Våra kroppar, på våra villkor".

Inga kommentarer: