söndag 2 mars 2008

Bibliotekarie blir 30- kulturrådet & censur på tapetenTvå bibliotekarier, en journalist, en socionom och en psykologstuderande talar om kulturrådets stödköp av Åke Jävel (uppkäftig, underhållande, tjatig, kuken- kritik av patriarkat och kapitalism i serieform) & Närstrid Vanessa, (feministisk porr som var och en borde köpa ett eget ex av) till folkbiblioteken.
Okej, erkänner... Under kvällens mangodrinkar och åtskilliga glas med vitt vin blev det en del häcklande av litteraturvetare och Darwin (!) också,samt diskussion om huruvida svampar kommunicerar smärta till varandra.
Trots närvarande litt-vetare tog hur som helst ingen Christer Hermanssons mossiga biblioteksvisioner i försvar. Kan ju i o f s bero på att värdinnan drack mest och höll tal om den försoffade folkbiblioteksvärlden och lät C Hermansson stå som symbol för en förlegad, ensidig biblioteksverksamhet som inte har vett att ta vara på "nya" bibliotekariers idéer (och utbildning om bibliotekets funktion i ett nätverks/informations och kunskapssamhälle). Istället beklagar man dagens biblioteks och informationsvetenskapliga utbildningar och drömmer sig tillbaka till dammiga hyllor och kvalitetslitteratur.
Även om jag överhuvudtaget (trots min titel) inte har den kompetens som C H menar är bibliotekariens viktigaste - djup kunskap om förmedling av god skönlitteratur - så tror jag vi på ett grundläggande plan är ganska överens. Biblioteket är ett öppet rum med vägar till gränslös kunskap och upplevelser. I vilka former denna gestaltar sig borde ju egentligen vara sekundärt. Men medan många bibliotekarier av den äldre skolan (varning för grova generaliseringar) talar om folkbildning som frigörelse och bemyndigande av medborgarna tänker jag att ökad demokratisk informationsförmedling via webben och överbryggande av kön, sexualitet och funktionshinder i cybervärlden har större chans att revolutionera det civila deltagande samhället än Ivar Lo och Moa M.Därmed inte sagt att vi kan vara dem utan ... Alla delar behövs men exkluderande argumentation som Hermansson fördjuper sig i eller ökad stereotypisering gm SecondLife gör väl ingen glad.

1 kommentar:

Björn sa...

Bravo!