fredag 22 maj 2009

Piratismen gör sin uppgift


Margot Wallström, DN, tar upp frågor om Internet och integritet och belyser inom kommissionen vilken ställning Piratpartiet nu har i svenska opinionsundersökningar d v s; nu är de en faktor att räkna med. På detta sätt fyller Piratpartiet den roll som tacksamt bör tas emot; utan dem hade antagligen frågan om olika övervakningsförsök hamnat långt ner på agendan. Tyvärr besvaras ofta inte deras tilltal i debatt och diskussion. Partiledarmötet i Agenda tog upp "fildelningen" ett linguistiskt felsteg om man vill tala om Internet, rättigheter, demokrati, kultur, upphovsrätt och möjligheter. Det är inte fildelningen i sig som är frågan, vilket nu okunniga medier och i en del fall slappa debattörer fått de flesta att tro. Istället talar vi möjligheter, nya landskap och en möjlig integrering mellan olika livsvärldar och därmed starka krafter som står till buds för dem som vill fördjupa de ytligt demokratiska staterna som nu går till val.

Men i de flesta debatter ser vi fortfarande hur de som talar emot en upphävd eller uppmjukad upphovsrätt och ökad integritet för Internetanvändarna inte har samma djupa intresse som motdebattörerna. Under biblioteksdagarna såg vi hur debatten om läromedel och fildelning totalkrackelerade p g a företrädaren för dem som stämt Studentbay inte satt sig djupare in i frågorna. För honom räckte det att upprepa stöld och smuts för att budskapet skulle vara levererat. Att det skulle finnas nyanser eller gradskillnader mellan fysiska artefakter och digitala egendomar och allmänningar fick vi inte höra.

Samma sak i Agendas partiledarsammankomst. Vem kan säga Spotify flest gånger? Var det vad politikernas coacher hade inriktat sig på före bataljen? Lars Ohly vågade stå i SVT och säga att kultur och information ska vara fritt för eget bruk, en applåd för det. I övrigt hörde vi samma sak från Maria Wetterstrand, men ingen av de församlade fördjupade frågorna utan hakade på varandras ytliga resonemang kring produkt och försäljning. Hur hade vi reagerat om de alla bad oss köpa en Volvo eller våra tomater från Polen?

Spotify är en kommersiell aktör bland andra. Men för politiker med låg kompetens i informationsfrågorna och IT är platsen den heliga graal: Lösningen som de behövde för att slippa fortsätta svara på frågor om hela generationer som kriminella...

"Nu finns ju Spotify"

Reinfeldt: Nu kan man betala. Spotify.

Ohly: Det finns ett annat system. Bibliotek.


Agenda körde ett förspel med Dick Harrisson som den part i en tremannadebatt med bl a Christer Engström som deltagare, om denna fildelning: Ett tekniskt under som kan separeras från annan internetverksamhet, paketeras och stämplas med ordet stöld. Trots att det varken juridiskt eller samhällsvetenskapligt rör sig om tillgripande av cykel eller sönderslagna sommarstugefönster. Upphovsrätt ska inte behandlas som cyklar. Det tror jag varje bloggare känner tillmen tydligen inte våra politiker och studentlitteraturförfattare.

(Här kan vi dock märka problemen med att rösta pirat: kolla vad de svarat på grundläggande EU-frågor. Hur hade man kunnat utläsa dessa ståndpunkter ur deras partiprogram? Asylpolitik, säkerhet/militär och miljöfrågor finns ingen koppling mellan svaren och deras partiprograms innehåll.)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Alldeles riktigt, det hade man inte kunnat utläsa ur partiprogramet för det finns inte med. Här är Christian Engströms egna ord om saken http://christianengstrom.wordpress.com/2009/05/22/snus-och-partihoroskop/
Rent strategiskt tror jag att det kan ha varit vettigt att svara på frågorna, så att man i allefall är med i testet.
Det gäller ju framförallt att synas nu.

Mvh Joakim

Lina Z Y sa...

Kärnkraftsel, asylfrågor och klimat är ödesfrgor precis som upphovsrätt, integritet, övervakning, informationsåtkomst.

Att Engström svarade på frågorna är förståligt. Men att svara att man kommer "rösta med blocken"- vilket man nu hamnar i; det är oroande. Att dessutom se C som ett alternativ gör ju bara ont i magen: Centern är de riktigt otäcka nyliberalerna i dagsläget.

Enligt mitt resultat i testet ska jag rösta på mp i första hand, vänstern i andra hand. Att piratpartiet hamnar efter krist´demokraterna i min rankning visar väl hur snett det kan bli när man "höftar" svaren åt ett parti.

Piratpartiet blir den otydliga flaxande aktör som jag - och andra som bryr oss om piratpartiets viktiga pådrivande funktion- kan oroa oss för; tydligen på goda grunder.

Jag tycker det är en jävla situation "vi" hamnar i nu: De etablerade partierna kan ha bra inställningar i nätfrågorna. Vänstern och miljöpartiet anser jag har det. Men i debatten är det inte tillräcklig kunskap om frågorna som kommer från dessa partier. De kan inte skicka de representanter som har koll in i SVTs studio under pågående partiledardebatt. Därför ser man i stora forum pirater som har koll, inte övriga partier.

För fan; välj nån jävla inställning eller anordna omröstningar. Man kan inte tycka att kärnkraften "typ" är förnyelsebar el. Inte heller kommer det funka att tycka som en grupp man tillhör generellt kring jordbruksfrågorna och miljö: Genmodifiering, tobaksodling med EU-pengar, utfiskning av haven med kolossens goda minne...

Murar mot nordafrika etc etc.

Ingen kan med Engströms taktik att vara mittemellan bli piratpartist i testet.

Jag kan framför mig se ett vänster-piratparti som argumenterar som Ohly. Eller ett liberalt eller grönt alternativ...
Men att vara inget av det; då måste man skapa en mycket tydligare kontext kring vad man håller på med.