onsdag 6 maj 2009

En sorglig skål för biblioteksföreningen & Library lovers

I år tog alltså Vizeum och Svensk Biblioteksförening hem priset, för kampanjen "Library Lovers". Motiveringen lyder:"Att driva opinion i maktens korridorer brukar alltid vara ett diskret arbete - genom samtal person till person, och skickligt placerade debattartiklar, försöker man påverka den politiska agendan. Men när man vänder på logiken, och ställer sig högljutt mitt på scenen, ja då tänker man tvärtom: den stora allmänheten ska känna till vad man vill och vad man kämpar för, och trycka på den lilla primärmålgruppen som just här bara är tre personer. Tvärtom funkar. Om inte alla gör tvärtom. Det går att göra PR på köpt reklamplats. Vi blev inspirerade av ett sant kreativt medietänkande, och påminda om vikten av en riktigt duktig mediebyrå."

Dagens media

Ja, ska man skratta eller gråta? Kanske ta ett glas vin och sluta bry sig om felriktad, feltänkt PR som sprider en knasbild av folkbiblioteksverksamheten, helt kontextlöst. Men reklambyrån kanske inte heller fattat att världen förändrats och tilltalet med den?

6 kommentarer:

Niclas Lindberg sa...

Ja eller kanske ta sig en funderare på att man inte alltid vet bäst själv och ta och vara ödmjuk inför att det finns många vägar att nå mål?

Lina Z Y sa...

Jag är en ödmjuk männsika, det är inte problemet. Library lovers var traditionell och speglade inte det arbete vi gör för att upprätthålla folkbildning, lokaldemokrati, participation i ett förändrat lokalsamhälle.

Reklamfirmans slogan var väldigt traditionella, faktiskt pinsamma ibland. Vägarna man valde var inte heller coola så som man skriver i motiveringen.

Bara för att man inte börjar med lobbyister är man inte modern.

Library lovers-banners är ungefär som schampo-reklam.

Lina Z Y sa...

informationssamhälle- inte lokalsamhälle menade jag,

Niclas Lindberg sa...

Samma gamla kritik som i sak är fel, skjuter över målet och inte på något sätt tar hänsyn till vad målet med kampanjen var. Trist!

Lina Z Y sa...

Jag brukar anse att biblioteksföreningen har en annan ideologisk grundsyn än jag.

Att hänge sig åt floskler: skjut över målet
eller
i sak fel: utan att uppge sakfel

det är en trött skribents ord.
trist? ja, att ni fick priset.

Kolla; jag kan också bara kasta ord.

Niclas Lindberg sa...

Det handlar då rakt inte om att slänga ord utan snarare att markera en trötthet över en kritik som vevas om och om som en repig skiva som spelar samma tondöva melodi. För den som vill försöka förstå vad kampanjen handlat om har det funnits många möjligheter att ta del av det. T ex här http://www.biblioteksforeningen.org/organisation/dokument/pdf/PR-handbok.pdf
eller genom olika artiklar i BBL nr 1-08 http://www.biblioteksforeningen.org/bbl/bbl2008/Biblioteksbladet_nr1_2008.pdf eller BBL nr 6-08. Du får gärna tycka att kampanjen borde ha handlat om det du tycker att den borde ha handlat om. Att den inte gjorde det gör den inte misslyckad. Tvärtom har den varit mycket lyckad i förhållande till sitt övergripande mål att bidra till att få till stånd en nationell bibliotekspolitik.Den slutsatsen står nog klar för var och en som tagit del av kulturutredningens biblioteksförslag.