lördag 23 maj 2009

Biblist belastar alla organ

Så var maratonloppet slut. Tyvärr endast påverkande händer, underarmar, rygg och hjärnsubstans. Intellektet bör dock aldrig vila så istället för att önska ett göteborgsvarv är det kanske läge att börja planera en tvåmilsjogging integrerad med en masteruppsats? Det borde vara möjligt och kanske kunde vi då släppa längtan efter tetrapack med sugrör och dåligt vin med hög alkoholhalt (som forskare föreslog vid skrivkramp).

Bibliobuster tycker att personer med engagemang skall reclaima Biblist i meningen återskapa den till ett bra kommunikationsverktyg. Problemet med listan är knappast att någon farbror/man i Göteborg skriver på den varje dag. Snarare är problemet själva diskussionsformatet. Över tretusen personer på en lista är självklart ohanterbart om målet är kommunikation eller kunskapsspridning i någon form. Kanske hade en porr-biblist fungerat, om man nu bara rakt upp och ner vill ha nya förnedringsfoton i mailen varje dag. Men på andra sätt är mailinglistan som kommunikationsform undermålig. Den är faktiskt död även som informationskanal, sändare-mottagare, även om inte de flertal som (inte) läst till punkt trycker på reply all- knappen varje gång.

Biblist är ett skämt. Är det vår gemensamma själ? Kanske är det då dags att vi byter till andra, mer bekväma, gemensamma kalsonger att bygga vår identitet i. Vad sägs om ett intåg på pb-wiki för att i någon mån kunna sortera allt strunt... Eller varför inte ge varje bibliotekarie i Sverige en informations- och fustrationsmentor. Då hade biblist självdött.

Inga kommentarer: