söndag 24 maj 2009

bokjuryn
Mamma tog voodostickan och stack den rakt i rumpan på dockan

Bokjuryns utslag prisbelönte Spiderwicks fälthandbok över vår sagolika omgivning i en av kategorierna. I en annan är Widmarks Häxdoktorn vinnare. I jämförelse med Augustprisutdelningen tidigare i år är det lätt att följa bokjuryns resonemang. Här finns i Häxdoktorn de kusliga karaktärerna med maktmedel som Nelly Rapp, monsteragenten, måste ta ifrån dem, endast med sin hund London vid sin sida. Slaveriet skapat genom magi är ett tema som dominerar med hjälp av de lätt igenkännbara voodoo, zombie och häxkaraktärerna som Widmark inte har något problem att blanda.

Ju äldre barn Widmark skriver för desto mer flödar hans möjlighet att sammanföra otroliga delar i en berättelse. Efter Nelly Rapp får du kanske glädjen att läsa Antikvariat Blå spegeln med David och Larissa som använder periodiska systemet och kunskap om Darwins liv och forskning för att frita den gode vännen Melkior.

Kanske invänder ni att det är nedåt i ålderstrapppan vi ska röra oss för att finna Widmarks starkaste kort. Bilderböckerna om Rakel som är kosmonaut, rallyförare, supermamma, riddare och sjörövare plockas fram inte bara för att jämna ut pojkdominansen och fylla på med flickaktivitet utan även för att Rakel är en fantastisk personlighet. Men här är det snarare illustratören Britt Sternehäll som har gett oss en troligen odödlig barnbokshjälte. Det är bilderna, snarare än den svåranvända texten som skapar barnens samvaro med deras Mirakel-Rakel rekordmamma.

För precis som i augustvinnaren Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius packar Widmark orden utan att skapa något annat än ett polaroidförlopp. Händelse efter händelse skall redovisas. Andra likheter med Sally Jones? Även här är det bilderna, inte texten som skapar närhet och håller samman berättelsen.

Med Legenden om Sally Jones uppstår samma kluvenhet som vid läsning av en del av Barbro Lindgrens böcker med existensiella frågor. Begravningskotten och Barnhans är inte lika gorillan Sally Jones som besöker hela jorden för att hitta samma frågor om frihet och livsluft, men de talar på samma sätt: Här är en berättelse, du ska förstå och ändå inte. Men i Barnhans fall är orden gåtor som inte behöver avbrytas och förklaras. I Sally Jones vill Wegelius att allt skall hända och alla svåra ord skapa långa listor av undringar hos små eller mellanstadiestora läsare. Det är en pojkarnas dröm om pistoler, världshav, tunga arbeten, juveler och vackra rika kvinnor. Lite sorgligt när vad som kallas ett stort verk med drama på alla nivåer och i förfluten tid knäcks med denna insikt.

I augustpriskomitténs final fanns I skogen med mer djup än någon vuxen klarar att avnjuta på ett par rader eller med de begränsade antalet uppslag med bilder av barnen som bestämmer i skogen... Det bombastiska med alla vuxenhetens nivåer fick således vinna: rederier, sjöfolk, diamanttjuvar, krossad kärlek, Transpacifiks linjebåtar, mystiska asiater, whisky och friherinnan.

Tillbaka från August till bokjuryn: Arthur Spiderwicks fälthandbok över vår sagolika omgivning är en bok där dess utvikningsbara uppslag med sjöormar, fåglar, féer och trolliknande varelser kategoriseras. Till skillnad från den lättmalda romanserien är denna "faktabok" en livskamrat som berättar om allt du behöver leta efter omkring dig.

Inga kommentarer: