söndag 14 september 2008

Bara drakar på en söndag

Jag hade gärna ägnat söndagen åt att vidarutveckla de tankar som var nya under min föreläsning i Halmstad. Det är skönt att inte bara dra fram gamla påståenden och vila i dem utan våga göra tankesprång och riskera att bli "tillintetgjord". Nu blev jag ju inte det. Tvärtom kände jag att deltagande bibliotekspersonal hade velat fortsätta diskutera... Och det gör de nog, tyvärr får jag inte vara med.

Men denna söndag blir en draksöndag. Från svensk biblioteksförening, pampen som jag helst inte längre diskuterar, har jag - eller rättare mitt yrkesjag och min arbetsplats fått del av de pengar som delas ut för att fortsätta library loverskampanjen i lokalpressen (100 höjdare för läsning).

Själv skall jag arbeta med drakar som bor i Kristianstadstrakten tillsammans med sexåringar... Ja, förhoppningen är att vi skall identifiera så många som hundra drakar i trakten genom vår samlade kunskap.

Till det här projektet har jag tänkt ta med en gekkoödla eller en leguan, kanske t o m en orm, till den första träffen med barnen. Alla dessa välbekanta djur är ju uppenbarligen släkt med drakar och jag tänkte att om de deltar "live" kan kanske deras rörelsemönster, färger, hudstruktur m m kicka igång min egen och barnens hågkomster om drakar vi mött eller anat.

I morgon är det dock en mer traditionell sagostund jag skall hålla. Men eftersom hjärnan är fylld av drakar blir det även morgondagens tema. Yngsta dottern erbjuder mig att ta med hennes gulgröna porslinsdrake från Kina i morgon...

På onsdag och fredag skall samma sagostund upprepas med andra barngrupper. Men onsdag eftermiddag innehåller också arbete inom ett integrationsprojekt i stan. Kanske blir det drakar där också. Eller? Funderade över att arbeta med rollspel då eftersom deltagarna förmodligen kommer vara i mycket olika åldrar.

2 kommentarer:

anna-stina sa...

Jag har en liten kinesisk plastdrake på min toalett, som jag köpte i Singapore i våras. Den är hur fin somhelst. Den hade jag nog tagit till jobbet om jag fortfarande jobbat som skolbibliotekarie. Och så såg jag Legender från Övärlden i helgen. Det är nåt visst med drakar, nu blev jag påmind om det.

Lina Zoe Ydrefelt sa...

Ja drakar är på modet. Men det gör liksom ingenting... För vi blir inte "mätta". Inte ännu i alla fall.