lördag 15 maj 2010

Facebooks affärsidé och bristande integritetspolicy är en självklar utveckling

Facebook får skäll av EU och datainspektion. Det är nog många som välkomnar att starka institutioner ifrågasätter hur man hanterar användarnas uppgifter. Men det finns en väldigt enkel ekvation för vad som skall begäras av facebook och andra sociala nätverkssajter för att minska och förhindra att handeln med privata uppgifter används ännu mer i kommersiella syften (ett av många problem med tekniskt effektiv spridning av personlig info.)

S k säkerhets och anonymitetsinställningar skall inte vara tillval utan standarden på de personliga kontona. Tillvalen och de egna inställningarna kan sedan istället bygga på att man väljer hur mycket man vill öka tillgången till sitt konto och sina uppgifter genom nätverkssajterna.

Beträffande riktad reklam och kartläggning av grupper, intressen och geografisk tillhörighet skapas de ofta för att öka upplevelsernas värde och effektivisera medlemmarnas tillgång till information och nätverk som de antagligen finner intressanta.

Måla gärna fan på väggen och kräv förändring, men se också andra sidan av saken: de ökade banden mellan individer och grupper utnyttjar vi med glädje varje dag. Integritetskränkande upplever det vara först när de tekniska, bl a semantiska, lösningarna känns obekväma.

4 kommentarer:

Jimi sa...

"Integritetskränkande upplever det vara först när de tekniska, bl a semantiska, lösningarna känns obekväma."

Dvs när det är försent.

Själv upptäcker jag oftast presumptivt integritetskränkande saker långt tidigare.

Anonym sa...

Facebook och liknande är i grunden kommersiella, amerikanskt kommersiella. Tyvärr lär sig många nordbor inte att se det utan upplever Facebook som en social sajt. Här i landet tyder man nog socialt som något ideelt, vänligt och samhällsinformativt. Då blir det missar där frågan blir vem som ska agera. Vettigast vore att man avslutar Facebook och att man söker sig till en europeisk motsvarighet med lite tydligare profil.

Unknown sa...

Hej!
Eftersom min blogglänk inte kom med under SvD artikel om bl.a. Facebook, så lämnar jag den här istället:
http://fattiglappen.bloggplatsen.se/2010/05/15/2975617-facebook/

Lina Z Y sa...

jag håller med. det är dags att fatta att de större sociala mediernas plattformer är ägda av privata intressen.

därför bör vi bygga mer själva och differentiera utbud och idéer. då skyddar vi oss också mer mot censur och integritetskränkningar.