måndag 25 augusti 2008

Stå på kö, logga in, registreras, begränsas

Saxat från Biblioteksbladets hemsida:

"Vem har gett biblioteken uppdraget att registrera brukarna av internettjänster? Den frågan ställer Urban Bäckström i Mjölby i ett debattinlägg i kommande nummer av BBL."

Ja det är ju en så absurd form av tillhandahållande av information att man undrar om inte en slags FRA-inställning styr hela folkbibliotekstänkandet när det gäller nätresurser.

Många konstiga föreställningar råder om internetanvändning såväl på bibliotek som på skolor. Att man är tvungen att registrera vem som lånar en dator t ex... Konstigt att Internetkaféer och 7-eleven inte styrs av svensk lagstiftning då.

Tidsbegränsningar, fåniga ordningsregler, kontroll och noll insikt om vinsten med internetbaserat lärande.

Kommer ni ihåg Elisabeth Tanks idéer om ett förnyat Mstb? Släng all gammal facklitteratur som inte behövs. Det mesta finns på nätet - vi är inget museum!

Heja Tank!

Jag ska öppna ett eget bibliotek där det är användarnas behov, inte personalens och tjänstemännens perverterade önskemål om att skapa ett 1984 light som styr. Åtkomlighet, enkelhet: verksamheten tillhör er, biblioteket är ditt!

Inga hackare som vill hjälpa biblioteken på traven i sin demokratiseringsprocess?

2 kommentarer:

anna-stina sa...

Vilken tur då att inte alla bibliotek har råd med datoriserat system för datorbokning. ;) Det är förstås till de biblioteken man ska gå om man vill surfa.

Lina Zoe Ydrefelt sa...

Ha ha.
Dina kommentarer är vekligen mitt i prick!