torsdag 27 november 2008

Pirater & bibliotekarier

Sverige är bra (eller hur man vill värdera det) på olaglig fildelning, vi hittar mängder av svensk och internationell litteratur på Piratebay och vi har ett politiskt parti som gjort fildelningen och dess ideal till sitt huvudtema. Nyligen gick Timbaktu emot sina musikproducerande kollegor och problematiserade upphovsrätten, nedladdningskulturen och "piratandet". Efter FRA- debatten följer nu diskussion om EUs direktiv om fildelning och den svenska lagstiftning som ser ut att träda i kraft under våren. Ungdomsförbunden och Vänsterpartiet har tagit ställning mot lagen som kommer leda till möjligheten att spåra "nedladdare".

Vad tycker andra debattörer och yrkesgrupper? Vår kår bör ta debatten om fildelning och upphovsrätt på allvar. Inom vårt skrå finns en stark tradition att värna om lagar, regler och kreatörernas rätt till kontroll över spridningen av sina verk. Samtidigt brister kunskapen om hur etablerad företeelsen med solidariskt (?) delande av tankar, idéer och kulturprodukter är. Bloggande och socialt nätverkande tillhör samma tankesystem som många av fildelare omfattar: Ge bort, ta emot, utveckla och bidra. Den respekt vi bibliotekarier har i ryggmärgen för upphovsrätten bör diskuteras. Inte för att kulturarbetare skall leva på vatten och bröd utan för att informationssystemen, normerna och kulturen dramatiskt förändrat i och med Internetanvändningen. Det här låter självklart... Men inte så många med "respekterad ställning" verkar våga tala om den kulturella äganderätten. Vem vågar skjuta den heliga kon (släppa den fri)?

Bland informationsvetenskapliga artiklar, litteratur och bloggar finner jag mest "upplysningar" och bekymmer över utvecklingen. Gårdagens normer och informationsverklighet blir utgångspunkten för hur upphovsrätten skall värnas om även i dag...

Men om vi istället talar om kulturproducenteras situation utifrån rådande verklighet? Om vi vågar se fildelning som en fantastisk tillgång och en del av en framväxande nätkultur där altruism faktiskt är en grundbult... Vart landar våra slutsatser då?

Bibliotekarier bör arbeta för "hållbar fildelning" och en moderniserad upphovsrätt så våra cyberbaserade allmänningar får fortsätta att växa och utvecklas utan att vår integritet säljs ut.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kan bara instämma! Speciellt det du säger om att tala om den kulturella äganderätten. Varför inte denna debatt?
Hälsningar
Lennart

Lina Z Y sa...

Kul att du svarade. Hade väntat mig att bara få på nöten.

Björn sa...

Väl skrivet. Jag tycker det är på tiden att bibliotekarier och biblioteken åter kommer in i upphovsrättsdebatten på det sätt man syntes vara engagerad på 90-talet.

Jag skulle vilja tipsa alla som är intresserade av upphovsrättsfrågor relaterat till bibliotek om Eva Hemmungs Wirtén och artikeln på sidorna 16-18 i nr.8 Biblioteksbladet

/Björn Odlund, bibliotekariestudent och aktiv i piratpartiet

Mab sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mab sa...

Hej

Lyckades fylla min kommentar ovan med stavfel. Men jag gör ett nytt försök..

Eva Hemmungs Wirtén är definitivt läsvärd när det gäller de här frågorna. Kan varmt rekomendera de bägge böckerna No trespassing och terms of use.

Personligen anser jag att inom området biblioteks- och informationsvetenskap är Eva den svenska forskare som kommit överlägset längst när det gäller forskningen kring upphovsrätten och andra immateriella rättigheter.

Mattias Bjärnemalm
Piratstudenterna, Uppsala

Lina Z Y sa...

Tackar så mycket för era tips. Jag behöver verkligen läsa vidare!