Såg X files I want to believe i går kväll. Behållning med filmen? Ryssar är onda - som alltid. Inte muslimer den här gången. Tillbaka till kalla kriget? Men en annan detalj i sammanhanget som är väl värd att notera är hur Dana Scully går till väga för att skaffa information när hon skall arbeta med stamcellsbehandling. Just det: Hon googlar "stamcells therapy" och vips samlas relevanta dokument (?) på skärmen. Nästa steg är att väja "print" och sedan är hon beredd att sätta en jättelik spruta in i hjärnan på en liten pojke.
Kanske blir det med informationssökning som med sexualitet. Alla vettiga föräldrar får ansvar för att berätta för sina barn att just så där ser det inte ut i praktiken. Det kan vara svettigt, knöligt, komplicerat och involvera olika personers logik och känslor för att ge ett nöjsamt resultat.
Men... En del lever sina liv i tron att brudar ligger på rygg med särade ben och ler lyckligt om de får lite rytmiskt penisdunkande i sig. Precis likadant funkar det med informationssökning.
Fast tills någon bevisat motsatsen för mig så vägrar jag tro att det är så här läkare arbetar.
2 kommentarer:
:D
Jag läste för att tag sedan en (ganska dålig) deckare, där en av landets främsta biologer undersökte en viss svamps giftighet genom att googla på "svampar". :D
Men det var nog inte meningen att man skulle lära sig något, fast tyvärr var det inte underhållande heller.
Håller fullstädnigt med. Fast i X files ska det nog verka coolt att bara slånga två ord i en sökmotor och få resultat i form av tvåhövdade hundar och onda ryska forskare...
På detta sätt lämnas fältet öppet för Google att framstå som gårdagens folkbibliotek: Snabb informationsservice efter just dina behov.
Att spräcka denna myt och arbeta kritiskt med de dominerande kommersiella webbaktörerna är viktigt eftersom såväl lärare, författare som bibliotekarier fastnat i en blindhet inför kraften i att ett fåtal annonsföretag styr vår informationsåtkomst.
Skicka en kommentar