fredag 5 februari 2010

Lärare och bibliotekarier: Kom in i en mångfacetterad nätverklighet

GoSuperModel är en av flera sociala forum som tjejer i en bred åldersgrupp använder i dag. Deltagaren lägger in tid och engagemang för att skapa sig en karriär från katalogmodell upp till supermodell. Reglerna inbjuder till samlande av vänner och byggande av status. Genom ett känt namn blir det lättare för dig att sälja plagg som du själv designat till andra "spelare". Pengarna du tjänar investerar du i din egen modells utseende, garderob, smink och frisyrer.

GoSuperModel strävar efter en hög grad av kontroll över deltagarnas aktiviteter. Det är inte tillåtet att berätta personliga saker om sig själv eller att ge bort alternativt sälja modeller som man lagt ner stor möda på. Detta är märkligt i det annars mycket traditionellt monetära tänkandet. Inkomster och utgifter liksom olika sociala medel för att nå status är en förutsättning för framgång.


Dock finns här en hel del uppror mot "admin". För överträdelser blir man ofta avstängd under en kortare tid. Medlemmarna kan rapportera varandra men det finns också automatisk filtrering för att hindra svordomar eller personliga uppgifter från att publiceras. Flickorna, de är i överväldigande majoritet, anpassar sitt språk efter filtreringen men kringgår också reglerna. Att publicera sitt MSN blir möjligt genom att man döper om det till MZN. Svordomar får lätt nya stavningar med en extra vokal och könsord kan alltid beskrivas med hjälp av slang.


GSM möts många världar, vänskap och kreativitet. Unken sexism och rasism är inbyggt i systemet sida vid sida med fantastiska vågor av insider-skämtande, stödjande, diskuterande och skapande verksamheter. Långa berättelser skickas mellan vänner och roliga tröjor och accessoarer som t ex en uggla säljs med ett copyrighttecken och användarens alias.


I de förvirrade diskussioner om nätet, sociala medier specifikt och ungdomars användande saknas ofta tålamod och uppriktigt engagemang från utbildningsledares och byråkraters sida. De dagslånga utbildningstillfällen om "vad barn gör på nätet" eller om "risker" tar ofta avsatts i en föreläsares teser placerade långt i från praktiska exempel som ungdomar kan appellera till. De exempel som går ut på att farbröder vill diskutera barns tuttar är inte den breda verklighet som 7 och 15-åringar dagligen rör sig i.


Efter många år av förvirrad jämställdhetsdiskussion på skolorna där man mest lyckats befästa stereotyper om skolfientliga pojkar med kli i benen ser vi nu en liknande våg av ostrukturerat nätengagemang ersätta skräckdebatten. Moralpaniken klingar delvis av men istället för ett förutsättningslöst sökande i kulturer och nätsammanslutningar lutar man sig bakåt och lär in några påstått viktiga generella drag hos de ungas surfande.


Föräldrar, lärare och bibliotekarier kan dock inte nöja sig med utbildningsdagars diffusa nedtramp i slideshows med bilder från WoW och Bilddagboken. Istället måste vi med respekt och uppriktigt intresse basera tyckande och verksamhet på bred praktisk och teoretisk kunskap.


Här bjuder jag på ett gästinlägg om GSM från en flicka som är 13 år. Applicera såväl genus och statustänkande som kreativitet, påhittighet och uppror på textens innehåll.


........................................


Här kommer lite fakta om gSm. Hoppas du har nån nytta av det! ;)


Poängen med gSm (goSupermodel) är från utsidan att genom olika spel samla berömelse för att klättra på statusstegen. Man börjar som nybörjare, då kan man varken mejla eller redigera sin profil. Sedan blir man katalogmodell, sedan topmodell, sen supermodell. Nyligen har även Supermodell Brons, Silver, Guld, Platina och Diamant kommit. Det finns endast tre modeller på hela gSm som är Supermodell Diamant.


Inifrån handlar det också om att klättra på statusstegen. Men på ett helt annat sätt. Det spelar ingen roll om du är katalogmodell eller supermodell diamant på insidan av gSm.


På insidan, handlar allt om att vara förberred på olika scenarion. Allt spelar roll, vilka smilisar du använder, vad du skapar trådar om, ålder, vad du heter, hur din profil ser ut och såklart ditt utseende.


De enda som du helt kan lita på är dem du känner IRL.


Det är ett spel. Men för en erfaren person som vet vad som ger status, kan man genom en enda liten vit lögn på två veckor uppnå vad som tar vissa personer år att uppnå.


Det är ingen barnlek. Vad Admins ögon inte ser, är vad som verkligen spelar roll. På ett sätt är det dolda gSm som riktiga världen.


Smutskastning, korrumption, hemliga kretsar och valfusk. Det är vad jag gillar med det, en dag kan du vara på toppen, den andra på botten, minsta lilla val kan ändra din ställning helt.


Men, det var utseende vi skulle fokusera på va? Så hur ska man se ut för att hamna på toppen, och vad ska man absolut inte göra?

Använd INTE gratiskläder! Ha inte heller kläderna som man automatiskt har när alla ens andra kläder har slitits ut. Då får du mycket tid på dig att bekanta dig med bottenskiktet.


ANVÄND unika kläder (riktigt dyra kläder som inte slits ut och bara finns under en begränsad period av tid)!
Ha INTE smink som är relaterat med olika högtider (t.ex Alla Hjärtans Dag-09 eller Svarta Änkan) om du inte köper nytt så fårt högtiden är slut.


ANVÄND smink. Du måste ha smink om du vill komma nån vart.
Ha INTE kvar håret som man väljer i början, köp nytt, gärna dyrt hår som INTE går att välja när man startar.


HA stort hår (Som inte är förknippat med olika högtider, undantaget är samma som i sminkdelen) gärna Söta Lockar, Elegant eller Glamorös Rosett.
Ha INTE tråkiga eller barnsliga kläder.


HA roliga, moderna kläder.
Har du väldigt ljus hud, ha då INTE för mörkt hår, då blir du stämplad som emo, och automatiskt indragen i Emo/Fjortis-bråk.


Har du solbränd hud, ha då INTE för ljust hår (gärna blondt, men inte platina-blondt) då blir du stämplad som fjortis och automatiskt indragen i Emo/Fjortis-bråk.

OBS: Personen på bilden har ingen relation till skribenten och uppfyller inte heller hennes idéer om framgångsrikt "modellande"

Inga kommentarer: